20.5.15

Κοντά σε ενιαία συμφωνία, χωρίς και να προεξοφλείται...

Κοντά σε ενιαία συμφωνία, χωρίς και να προεξοφλείται
Ορατή δείχνει η συμφωνία, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» ακόμη, διαμηνύουν από την Αθήνα, χωρίς, δηλαδή, να μπορεί να προεξοφληθεί το τελικό αποτέλεσμα, ενώ η...
συντελεσθείσα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αξιολογείται ως σημαντική από την κυβέρνηση.
Άλλωστε η διαπραγμάτευση διανύει τα πλέον καθοριστικά 24ωρα, με την ελληνική κυβέρνηση να προτάσσει τις σημαντικότερες για τα λαϊκά στρώματα διεκδικήσεις. Αύριο, αρχίζει η κρίσιμη σύνοδος κορυφής στη Ρίγα -έστω και αν το ελληνικό θέμα δεν είναι στην ατζέντα- ενώ σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και το Σαββατοκύριακο είναι πιθανή η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, με στόχο την ενίσχυση της κυβέρνησης στη «μάχη» υπέρ των «κόκκινων γραμμών».
Σε αυτή την κρίσιμη φάση, επί πέντε και πλέον ώρες συνεδρίαζε χθες το διευρυμένο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πως η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία και πάντως «σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική -υπογράμμιζαν οι ίδιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού- που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα».
Προς επίρρωσιν των παραπάνω, θύμιζαν τόσο τα αντίστοιχα σημεία της ομιλίας Τσίπρα στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, όσο όμως και τα τέσσερα σημεία που επιδιώκει η κυβέρνηση (από την αντίστοιχη ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist). Με άλλα λόγια, μία συμφωνία με ρυθμίσεις προς άμεση υλοποίηση και με ρυθμίσεις που θα έλθουν αργότερα, από φθινόπωρο.
Στη συνεδρίαση του προεδρείου οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, ενώ στη λογική εξεύρεσης πρόσθετων πόρων διατυπώνονται προτάσεις όπως η πολιτική αποφασιστικής πάταξης της φοροδιαφυγής, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, π.χ. με τις σχολάζουσες κληρονομιές. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται καλύτερους όρους στην αξιοποίηση των λιμένων και των αεροδρομίων.
Διαπιστώθηκε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή με τον ΦΠΑ, στην οποία όμως η δική μας πλευρά απαντά με εναλλακτικά «όπλα», πάντα όμως υπό το πρίσμα της μη επιβάρυνσης των φτωχότερων πολιτών, για παράδειγμα με προστασία αυτού που αποκαλούμε «καλάθι της νοικοκυράς». Είναι, τέλος, σημαντική η διαπίστωση σύγκλισης αμφοτέρων των πλευρών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα των δύο πρώτων χρόνων.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση θέλει και εργάζεται για την αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι καθαρό στην άλλη πλευρά ότι, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τότε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ιουνίου προς τους δανειστές.

"Η διαπραγμάτευση έχει μπει στις ράγες"
Την ημερομηνία της 5ης Ιουνίου ως καταληκτική έθεσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατέγραψε τη «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις. «Έχει μπει η ουσία στις ράγες» δήλωσε στον Ρ/Σ Real FM.
Την παράμετρο της λαϊκής υποστήριξης προς την κυβέρνηση τόνισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς: «Αυτό που μας δίνει το κουράγιο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι η επαφή με τον κόσμο και η κινητοποίησή του... Έχουν γίνει πάρα πολλές ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον του κόσμου» ανέφερε στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο».
Στη διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης τονίστηκε, τέλος, η σημασία της συλλογικής λειτουργίας της Κ.Ο. Στη σύσκεψη στη Βουλή συμμετείχαν, εκτός του πρωθυπουργού, η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο γραμματέας της Κ.Ε. Τ. Κορωνάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, τα μέλη της Π.Γ. Αλ. Καλύβης και Χρ. Παπαδόπουλος, οι αντιπρόεδροι της Βουλής, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας και ο διευθυντής της Κ.Ο...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: