20.5.15

Εμπλοκή στον ΦΠΑ...

Όλα τα μέτρα στο Brussels Group...
Φόρμουλα για τον ΦΠΑ που να διατηρεί το μπόνους του 3% στις πληρωμές με πλαστικό χρήμα αναζητείται σήμερα στο τραπέζι του Brussels Group, στην τελική – όπως όλα δείχνουν – φάση των...
τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και πιστωτών.


Χθες το βράδυ υπήρξε εμπλοκή με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για διπλό σύστημα ενιαίου συντελεστή (15% με κάρτες και 18% με μετρητά) καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δανειστές αντιδρούν στο σχέδιο εγείροντας τόσο δημοσιονομικές όσο και νομοτεχνικές ενστάσεις. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, φέρονται να απορρίπτουν τον διαφορετικό συντελεστή για πληρωμές με μετρητά και κάρτες, θεωρώντας ότι η έκπτωση του 3% κατά τη χρήση πλαστικού χρήματος θα περιορίσει τα έσοδα των δημόσιων ταμείων. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ζήτημα προκύπτει και από την ύπαρξη κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει ότι δεν μπορεί το ίδιο προϊόν να φορολογείται με δύο διαφορετικούς συντελεστές.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, εξέφραζαν αισιοδοξία ότι οι ενστάσεις θα ξεπεραστούν, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε με ένα αιχμηρό tweet: «H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!» έγραψε.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το εάν στον χαμηλό συντελεστή του 6,5% (ή 9,5%) θα υπαχθούν όλα τα τρόφιμα ή μόνον συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης.

Στις συζητήσεις στο Brussels Group σήμερα και αύριο αναμένεται να κλειδώσουν, πλην του ΦΠΑ, και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που θα ενταχθούν στη συμφωνία – μέτρα, για τα οποία η εικόνα μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

*Στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από 0,75% έως 1,2% για εφέτος και 2% για το 2016.

*Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, με αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι των αντικειμενικών αξιών που

*Εκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 30.000,  χωρίς την έκπτωση 30%.

*Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στο εξής πλαίσιο: Διατήρηση μεριδίου από το κράτος και ευέλικτο σύστημα χρησιμοποίηση των εσόδων, τα οποία δεν θα πηγαίνουν όλα στην αποπληρωμή του χρέους αλλά θα μοιράζονται και σε έναν ειδικό «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό.

*Ασφαλιστικό: Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενοποίηση ταμείων και μελέτη για ευρείας έκτασης παρέμβαση μετά το καλοκαίρι.

*Εργασιακά: Βγαίνουν από την ατζέντα οι ομαδικές απολύσεις, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις θα παραπεμφθούν σε λύση με βάση το μοντέλο του Διεθνους Γραφείου Εργασίας (ILO) το οποίο και συμφωνεί με τις ελληνικές θέσεις.

*Κόκκινα δάνεια: Κατ’ αρχήν συμφωνία για το πλαίσιο διαχείρισής τους, με εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: