8.5.15

Ο Κάμερον, ο μεγάλος νικητής των Βρετανικών εκλογών...


Δείχνουν την πόρτα στον Μίλιμπαντ - Παραιτήθηκαν Κλέγκ και Φάρατζ μετά την εκλογική συντριβή  - MediaΔείχνουν την πόρτα στον Μίλιμπαντ.
Παραιτήθηκαν Κλέγκ και Φάρατζ μετά την εκλογική συντριβή...
Την πρωτιά των Συντηρητικών, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αυτοδυναμία, και την παραμονή του Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική πρωθυπουργία επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής.
Την «πιο γλυκιά...
νίκη» γιορτάζει ο Κάμερον, ενώ ο Εντ Μίλιμπαντ κινείται προς παραίτηση μιλώντας για «πολύ δύσκολη νύχτα» -με τα προγνωστικά να δείχνουν πως οι Εργατικοί κινδυνεύουν να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους σε τρεις δεκαετίες. 

Την ίδια ώρα οι εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ κινδυνεύουν να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους σε τρεις δεκαετίες. Πολύ μεγάλη η νίκη για τους Σκωτσέζους Εθνικιστές. Με τις ψήφους να έχουν πλέον καταμετρηθεί σε λίγες περισσότερες από τις μισές από τις 59 έδρες της Σκοτίας, το SNP κερδίζει τις 31, καταδεικνύοντας ότι θα κατατροπώσει το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή, που θεωρείτο ιστορικά ένα προπύργιό του.

Η βασίλισσα Ελισάβετ δέχθηκε τον Ντέιβιντ Κάμερον το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε.

Oι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως και ο αρχηγός των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κράτησαν τις έδρες τους. Ο αρχηγός του εχθρικά ευρωσκεπτικιστικού UKIP, ο Νάιτζελ Φάρατζ, δεν εξελέγη, ενώ δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί


Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του στις βρετανικές κάλπες.
Είναι η δεύτερη παραίτηση αρχηγού κόμματος στη Βρετανία που ανακοινώθηκε μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών. Νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έχασαν 47 έδρες.
Ο Κλεγκ δήλωσε ότι περίμενε πως οι εκλογές αυτές θα ήταν πολύ δύσκολες, αλλά τόνισε ότι είναι «σπαραξικάρδιο» να βλέπει τόσους συναδέλφους και φίλους να χάνουν τις έδρες τους.

Πρόβλεψη του αποτελεσμάτος για το βρετανικό BBC το πρωί της Παρασκευής βλέπει τους Συντηρητικούς ακόμη και να αγγίζουν τις 325 έδρες, οριακά δηλαδή την αυτοδυναμία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, τα αποτελέσματα για όσες έδρες έκλεισαν έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:

• Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 322 έδρες
• Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 228 έδρες
• Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
• Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
• Το UKIP παίρνει 1 έδρα
• Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 22 έδρες
Η πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ αριθμητικά βρίσκεται στις 326 έδρες, αλλά πρακτικά (λόγω της απουσίας του ιρλανδικού Σιν Φέιν) χρειάζονται 323 έδρες. Τα exit poll, που δεν φαίνεται να διαψεύδονται από τα αποτελέσματα, προβλέπουν στο τέλος 316 έδρες για τους Συντηρητικούς.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:

• Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 36,6%
• Των Εργατικών το 30,7%
• Του UKIP το 12,6% 
• Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,7%
• Του SNP (υποψηφίοι μόνο στην Σκωτία) το 4,9%
• Των Πρασίνων το 3,8%

Δεν υπάρχουν σχόλια: