24.5.15

Αξιολόγηση και προσλήψεις…

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιολόγηση στο Δημόσιο…

Συνεχείς διαβουλεύσεις και συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου που θα αφορά το Δημόσιο, έχει τον τελευταίο καιρό ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εξάλλου...
στα μέσα Ιουνίου προγραμματίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που θα αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων στο δημόσιο, καθώς και τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων.

όπως επισημαίνεται, στόχος της αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων και όχι η τιμωρία τους.

Εξάλλου, σε έξι στάδια θα πραγματοποιούνται η επιλογή προϊσταμένων και η αξιολόγηση του προσωπικού, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Το υπουργείο προσανατολίζεται να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο, θεσμοθετώντας ακόμα και ψηφοφορία με κάλπες για την επιλογή των δύο καλύτερων ανά τμήμα ή διεύθυνση.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την επιλογή προϊσταμένων, την αξιολόγηση του προσωπικού και τη στοχοθεσία υπαλλήλων και τμημάτων.

Το νέο σύστημα αναμένεται να αλλάξει ριζικά και τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και αξιολόγησης του προσωπικού, πάνω στα οποία θα χτιστεί το νέο σύστημα στοχοθεσίας. Μέχρι τώρα ισχύει το μεταβατικό στάδιο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, όπου η τοποθέτηση σε θέση ευθύνης γίνεται με απόφαση ανάθεσης καθηκόντων.

Η φιλοσοφία σύμφωνα με το «Εθνος», του νέου συστήματος θα αφορά την «κυκλική αξιολόγηση» ή «αξιολόγηση 360 μοιρών», η οποία θα πραγματοποιείται τόσο από τους προϊσταμένους προς τους υπαλλήλους όσο και από τους υφισταμένους στις ανώτερες διοικητικές βαθμίδες.

Προσλήψεις

Ηδη έχουν καταγραφεί 36.000 αιτήµατα από τα υπουργεία και τους εποπτευόµενους φορείς για την κάλυψη θέσεων πρώτης ανάγκης, τα οποία θα αξιολογηθούν για να προκηρυχθούν. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι θα καλυφθούν 15.000 θέσεις, όπως προβλέπει ο προϋπολογισµός. τελικώς ο αριθµός για τις προσλήψεις του 2015 περιορίζεται στις 11.660, καθώς -όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές- τα προϋπολογισµένα κονδύλια δεν επαρκούσαν για την κάλυψη του αρχικού στόχου των θέσεων.

Υπενθυµίζεται όµως ότι, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος, που έχει υπογραφεί από την προηγούµενη κυβέρνηση, ο προγραµµατισµός των προσλήψεων για το 2015 αφορούσε τον διορισµό 11.000 υπαλλήλων υψηλών προσόντων...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: