23.5.15

Οι «σκληροί» του ΔΝΤ και τα σενάρια διεξόδου...


Το... «no quick and dirty» ΔΝΤ και ο ανταρτοπόλεμος Σόιμπλε είναι οι δύο μεγάλες νάρκες που καλείται να εξουδετερώσει ο Αλέξης Τσίπρας στον δρόμο για την «αμοιβαία επωφελή συμφωνία» - μια συμφωνία, για την οποία πλέον δεν...

υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.


Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει ξεκάθαρος και, με δεδομένη την κατάσταση των δημοσίων ταμείων, αναπόδραστος:  Σύγκλιση έκτακτου Eurogroup το αργότερο έως την 1η Ιουνίου για μια απόφαση που θα αποδεσμεύει άμεσα ρευστότητα προς την Αθήνα.

Για να φθάσουμε όμως εκεί, όπως έδειξε και το διήμερο των επαφών κορυφής στη Ρίγα, υπάρχουν δύο, εξίσου σκληρές, προϋποθέσεις: Να πειστεί το ΔΝΤ να μην μπλοκάρει, αν μη τι άλλο, την διέξοδο επιμένοντας σε «εδώ και τώρα» παρέμβαση σε ασφαλιστικό και εργασιακά και να αναλάβει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος επώδυνων υποχωρήσεων στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως στην περίπτωση του ΦΠΑ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στη Λετονία: Η πολιτική της δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας εντός ευρώ ισχύει μεν, αλλά πέραν αυτού δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τίποτα για να κρατήσει εκτός παιχνιδιού το ΔΝΤ, ούτε επίσης για να ανασχέσει τις απαιτήσεις Σόιμπλε και σκληρών Χριστιανοδημοκρατών για ολοκλήρωση της «τρέχουσας αξιολόγησης». Ενδεχομένως αυτή να είναι και η μόνη πολιτική οδός για να περάσει μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα από την κοινοβουλευτική της ομάδα, ενδεχομένως και το νεόδμητο ευρωπαϊκό όραμά της να μην έχει φθάσει ακόμη στις βαθύτερες γραμμές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση αυτή δεν διασφαλίζει μια αμιγώς πολιτική λύση, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα. Και αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα σε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στις αξιώσεις της σκληρής πτέρυγας των πιστωτών αλλά και των δικών του, εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών, αντιστάσεων. «Εάν επικρατήσει η σκληρότερη πλευρά των εταίρων, τότε η κατάσταση γίνεται δυσχερής» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα κυβερνητικών κύκλων χθες στη Ρίγα, ένα μήνυμα που αποτυπώνει πλήρως την σημερινή κατάσταση.

Αρωγός σ' αυτή την δύσκολη άσκηση εμφανίζεται, πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το γνωστό «non paper» της Κομισιόν παραμένει - έστω και σε παραλλαγές - στο τραπέζι ως δίοδος διαφυγής, με το βασικό σενάριο να προβλέπει μια «τετράμηνη ανάσα» στην Ελλάδα, με παράλληλη χρηματοδοτική γέφυρα, και τελική λύση τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: