24.5.15

Έστιν ουν τραγωδία (συμβιβασμός)…

Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ικανοποιητικής συμφωνίας, όπως περιγράφονται στο κείμενο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ…

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, οφείλουμε να επισημάνουμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού από εμάς συμβιβασμού, αναφέρεται στο κείμενο που πέρασε απόψε, στην ΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ.

- χαμηλά...
πρωτογενή πλεονάσματα,

- καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,

- αναδιάρθρωση του χρέους,

- ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Επιπλέον, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Είναι εξίσου απαραίτητο οι όποιες αλλαγές στη φορολογική πολιτική να προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη, ελαφραίνοντας τους οικονομικά ασθενείς και υποχρεώνοντας επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν

Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι η υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις θα στείλει ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης.

Το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αποτελεί το καλύτερο τεκμήριο των επιδιώξεων της για τη διαπραγμάτευση. Υπό καθεστώς λοιπόν πιστωτικού στραγγαλισμού, η κυβέρνηση προχωράει με σταθερό βήμα στην υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Επισημαίνουμε:

Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με το πρόγραμμα για την παροχή σίτισης-στέγασης-ρεύματος, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων και την κατάργηση του 5ευρω στα νοσοκομεία.

Το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την εξαιρετικά πετυχημένη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την επαναπρόσληψη 4.500 δημοσίων υπαλλήλων (καθαριστριών, σχολικών φυλάκων, καθηγητών κ.α.) που είχαν απολυθεί παράνομα από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα οδηγούσε σε κόψιμο των επικουρικών συντάξεων.

Τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που θα δώσουν ανάσα στο ΕΣΥ.

Την έναρξη αποκατάστασης των δημοκρατικών ελευθεριών με την επανασύσταση της ΕΡΤ, την ανθρωπιστική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, τη χορήγηση ιθαγένειας στα ελληνόπουλα μεταναστευτικής καταγωγής, την επαναφορά της ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή και της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Τη αντιμετώπιση της Διαπλοκής και της ασυδοσίας των ολιγαρχών με τη φορολόγηση των τριγωνικών συναλλαγών, τον επανέλεγχο όλων των λιστών φοροδιαφυγής, το σπάσιμο του αποστήματος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τη φορολόγηση για πρώτη φορά των καναλιών, τη ρύθμιση του χαοτικού ραδιοτηλειπτικού τοπίου.

Τη χάραξη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και την σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν γίνει πολλά και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα αν κερδίσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Προφανώς έχουν γίνει και λάθη τα οποία δεν μπορούν να κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά να συζητιούνται ανοιχτά για να διορθώνονται. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιλογές προσώπων για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει ούτε τη συγκρότηση ενός κομματικού κράτους ούτε την αναβάπτιση ενός φθαρμένου πολιτικού προσωπικού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: