5.5.15

Κοτζιάς: «Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην Κύπρο»...


«Δεν μπορεί να είναι λύση για το Κυπριακό κάτι το οποίο διατηρεί όλες τις παθογένειες που προκάλεσαν τη σημερινή κρίση για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σε...
τελετή παρουσίασης του βιβλίου «Ελληνοτουρκικές Σχέσεις», του δικηγόρου και επίκουρου καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου και της εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί δυνάμεις να επικαλούνται τον ρόλο τους στο παρελθόν ως διασφάλιση ότι θα πρέπει να τον έχουν και στο μέλλον και δεν μπορεί αυτοί που παραβίασαν τα δικαιώματά τους ως εγγυήτριες δυνάμεις να θέλουν να είναι εγγυήτριες δυνάμεις».

«Δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό – πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς –  αν δεν αποκατασταθεί με τις εγγυήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία, αυτή που αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες, της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια λύση «αν δεν φύγει και η τελευταία μπότα που θυμίζει ότι περάσανε οι Τούρκοι στρατιώτες από το νησί».

Ανακεφαλαιώνοντας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι  «το αίτημά μας για αποχώρηση του τουρκικού στρατού δεν είναι ένα αίτημα για να αποκτήσει η Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα, είναι το δημοκρατικό αίτημα που υπερασπίζεται τα κοινά συμφέροντα των Ε/κ και Τ/κ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: