3.5.15

Σε τροχιά άμεσης κινητικότητας το Κυπριακό...


 Το Κυπριακό εισέρχεται σε τροχιά άμεσης κινητικότητας αφού ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιστρέφει αύριο στην Κύπρο και...
αρχικά θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί κοινή, κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης των τριών αναμένεται να ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών.

Είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει συγκεκριμένη ενημέρωση από τον Μουσταφά Ακιντζί για το περιεχόμενο της πρότασής του, για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν μπορεί να προδικάσει αν θα υπάρξει απάντηση από τουρκοκυπριακής πλευράς στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Απέρριψε, παράλληλα, για ακόμα μία φορά τη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όπως επιχειρεί η τουρκική κυβέρνηση.

Ομήρου: Η Ε.Ε. να έχει ουσιαστικό ρόλο στο Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκαταλείψει τη «νωχελική της στάση» και να ορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, που να έχει ορατό και ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και να εποπτεύει ότι οι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται στις συνομιλίες, είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας-μέλους της Ε.Ε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η Ε.Ε. πρέπει να καταστήσει ακόμα σαφές ότι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι ανεπίτρεπτη, όπως και ο παράνομος εποικισμός, αλλά και ότι η συνέχιση εγγυήσεων συγκρούεται με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειας.

«Να ζητήσουμε», πρόσθεσε, «από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει δέσμη αρχών για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και να απαιτήσει από την Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη χώρα να συμμορφωθεί με αυτές τις αρχές».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: