4.5.15

Παρασκευόπουλος: «Οι συνθήκες κράτησης αιτία της συμπλοκής στις φυλακές»...


Στον υπερπληθυσμό των φυλακών και στην έλλειψη προσωπικού αποδίδει το θάνατο δύο και τον τραυματισμό 18 κρατουμένων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν.Παρασκευόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής τις φυλακές.
Ο...

υπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό συμβάν και σημείωσε ότι διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της άγριας συμπλοκής.

Το επεισόδιο συνέβη μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής. Aπό τις άγριες συμπλοκές δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 18 τραυματίστηκαν.

Από τους 18 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, οι 15 οδηγήθηκαν και πάλι στα κελιά τους, καθώς η κατάστασή τους δεν ήταν σοβαρή, ενώ τρεις εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ένας στο Τζάνειο και οι άλλοι δύο στο Γεννηματά.

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της υγείας τους» τόνισε ο υπουργός.


Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης:


«Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν σε ένα τέτοιο συμβάν: ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.
Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης. 
Γι' αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά. Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την Πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους»

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: