11.5.15

Μια παραίτηση - πολλά ερωτήματα...

Η Αναστασία Σακελλαρίου
Η αποδοχή της «παραίτησης» της Αναστασίας Σακελλαρίου από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου αποβλέπει στην αποκατάσταση της...
εμπιστοσύνης στον θεσμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αλλά και στην προστασία του κύρους όλων των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα όργανα της διοίκησής του. Κατά συνέπεια προστατεύει και την ίδια από αμφισβήτηση των δικών της αποφάσεων και ενεργειών. Αυτό επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση η απομάκρυνσή της με τον έναν ή άλλο τρόπο ακυρώνει το τεκμήριο της αθωότητας.

Είναι εξάλλου σαφές ότι περισσότερα ερωτήματα θα προκαλούσε στην κοινή γνώμη η μη απομάκρυνση προσώπου που κατηγορείται για απιστία σε βάρος του Δημοσίου και το οποίο εκ της θέσεώς του διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Στην περίπτωση της Αν. Σακελλαρίου αυτό έγινε και τον Ιανουάριο του 2014, όταν το εισαγγελικό πόρισμα για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της απέδωσε ευθύνες.

Ηταν τότε που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει προκαλώντας αίσθηση: «Εχω πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αλλά επίσης έχω εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική κατάρτισή της και κυρίως στη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα». Αυτά είχε πει ο Γ. Στουρνάρας στις 10 Ιανουαρίου 2014 εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου, παρέχοντας πλήρη στήριξη στην τέως διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, αν και λίγες ώρες νωρίτερα αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου διατύπωνε επιφυλάξεις για το πρόσωπό της.

Να σημειωθεί ότι διακαής πόθος του Γιάννη Στουρνάρα ήταν η μεταγραφή της Αν. Σακελλαρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά η τέως πλέον διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ έχει κάθε λόγο και δικαίωμα, όπως κάθε κατηγορούμενος, να υπερασπίζεται την αθωότητά της αλλά και τη μη ύπαρξη νομικού κωλύματος για την παραμονή στη θέση της, αν και ο νόμος για το ΤΧΣ προβλέπει ότι μόνο ανεπίληπτα άτομα μπορούν να συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης του ταμείου.

Ωστόσο η ανακοίνωση του ΤΧΣ την Παρασκευή το πρωί, ότι η διευθύνουσα σύμβουλος έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του υπουργού Οικονομικών με την επισήμανση ότι σύμφωνα με τον καταστατικό νόμο «δεν συντρέχει νομικό κώλυμα για τη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων της», δημιουργεί νέα ερωτήματα.

Με δεδομένο ότι το ΤΧΣ εκπροσωπείται σε δικαστικό και εξωδικαστικό επίπεδο από τη διευθύνουσα σύμβουλο, θα πρέπει να απαντηθεί αν υπήρξε νομική γνωμοδότηση από τους νομικούς του Ταμείου ή αν αποφάσισε μόνη της για τον εαυτό της.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι υποχρεωμένος να αιτιολογήσει την απόφασή του περί αποδοχής της παραίτησης και φυσικά στον παραιτηθέντα δεν οφείλεται καμία αποζημίωση.

Αρτεμις Σπηλιώτη


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: