21.5.15

Όλες οι ελπίδες για συμφωνία στην τριμερή Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ...

Όλες οι ελπίδες για συμφωνία στην τριμερή Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ
Στη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα βρεθούν σήμερα και αύριο οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης, κρύβεται ίσως το μυστικό της λύσης για το ελληνικό πρόβλημα. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει...
στο περιθώριο των εργασιών συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα τελευταία αγκάθια μίας μακράς και επίπονης διαπραγμάτευσης και να βρεθεί συμφωνίας μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης με C130 με τους συνεργάτες του για τη γραφική πόλη της Βαλτικής, θα επιδιώξει μία λύση πακέτο για όλα, παρότι αυτή μπορεί να αναπτυχθεί σε διαδοχικές φάσεις και σε στάδια: Τόσο για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, με βάση τις δικές της προτάσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, όσο και για τα φλέγοντα θέματα για την περαιτέρω πορεία, δηλαδή το χρέος και την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Από την πλευρά τους οι Μέρκελ και Ολάντ έχουν διαμηνύσει ότι επιθυμούν την επιτάχυνση των διεργασιών και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το συντομότερο.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η βάση της συζήτησης είναι πλέον και παρά τις δηλώσεις που τορπιλίζουν τη σχετική πρωτοβουλία, η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και ότι με αυτό το πλαίσιο θα δοθεί εντολή στο Eurogroup να συνεδριάσει εντός του μήνα για να κλειδώσει τη συμφωνία.

Εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά είναι να προβλεφτούν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου, άρα σχετικά ήπια και πάντως «διαχειρίσιμα» μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, να μην υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, να αποτραπούν οι ρυθμίσεις για ομαδικές απολύσεις και φυσικά να δίδεται μία προοπτική για την αναδιάθρωση του χρέους και την χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού πακέτου.

Σχεδόν όλοι πλέον συμφωνούν ότι εάν δεν υπάρξει «φως» στη Ρίγα από τους ηγέτες τότε τα πράγματα θα λάβουν πολύ άσχημη τροπή με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές τον Ιούνιο – αρχής γενομένης από τη δόση προς το Ταμείο στις 5 του επόμενου μήνα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: