10.5.15

Σβήνουν και γράφουν μέτρα...


Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου ενόψει του κρίσιμου αυριανού Eurogroup. Τα τελευταία 24ωρα εξελίσσεται μία «μάχη» ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους δανειστές, οι οποίοι πιέζουν για νέα μέτρα ύψους ενός δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταίροι ζητούν...
το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι 2% του ΑΕΠ και όχι 1,2%, ποσοστό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Κομβικής σημασίας για τα έσοδα θεωρείται το θέμα του ΦΠΑ. 

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει ο βασικός υψηλός συντελεστής να μην ξεπεράσει το 15% με 16%, ενώ οι δανειστές επιμένουν για 18% με 19%. Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί και ο χαμηλός συντελεστής, καθώς η Αθήνα τον θέλει στο 6,5% με 8% ενώ οι θεσμοί τον ανεβάζουν έως και στο 9%. 

Μάχη δίνεται και για να παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, τα φάρμακα και τα βιβλία. Στην ατζέντα των φορολογικών μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνονται ακόμη η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, το ειδικό τέλος 1 έως 5 ευρώ για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο άνω των τριών αστέρων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά. 

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, οι δανειστές έχουν θέσει και θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. «Το ζήτημα αυτό προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: