1.5.15

«Είμαστε όλοι...ξανθιές»...


«Πού είσαι τώρα, ηλίθια ξανθιά, εσύ που κατηγόρησες την τουρκική αστυνομία για χρήση υπερβολικής βίας; Άντε λοιπόν...
ξανθιά, απάντησε τώρα!», έγραψε ο Δήμαρχος της Αγκυρας στο twitter εξαπολύοντας μια καθόλου διπλωματική επίθεση στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, με αφορμή τις ταραχές στη Βαλτιμόρη.

Η μεν Χαρφ αρνήθηκε να απαντήσει στην επίθεση του Μελίχ Γκιοκτσέκ, αλλά ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία πήρε θέση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: ανήρτησε φωτογραφία του στο Instagram, με... ξανθά μαλλιά και έγραψε από κάτω: «Αμερικανοί διπλωμάτες: είμαστε όλοι μας ξανθιές»!
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Τζον Μπας
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Τζον Μπας, πριν και ...μετά!
Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ στράφηκε κατά της Χαρφ, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα επειδή «παρέμεινε σιωπηλή» μπροστά στις ταραχές στη Βαλτιμόρη, παρά τη συνεχή κριτική της αμερικανικής κυβέρνησης κατά της Αγκυρας στη διάρκεια του κύματος βίας κατά διαδηλωτών στο Γκεζί το καλοκαίρι του 2013. 

Ετσι σε ένα άλλο tweet του ο Γκιοκτσέκ, διαβόητος για τον εριστικό του χαρακτήρα, έγραψε: «Σύμφωνα με την ξανθιά, η αντίδραση της κυβέρνησης μας στα γεγονότα του Γκεζί ήταν ανησυχητικές, αλλά όταν πρόκειται για την χώρα σου είναι φυσιολογικό να απαγορεύεις την κυκλοφορία»  Οταν ρωτήθηκε η Χαρφ είπε ότι «δεν θέλει να προσδώσει αξία στα σχόλια απαντώντας σε αυτά», αν και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Τούρκου Δημάρχου λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει αναφερθεί στις ταραχές της Βαλτιμόρης. Οι ακτιβιστές στην Τουρκία επεσήμαναν βέβαια ότι ενώ ο Γκιοκτσέκ συχνά εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις μέσω του Twiiter, δεν του αρέσει καθόλου να του απαντάνε online.     
Δήμαρχος της Αγκυρας από το 1994 και βετεράνος του κυβερνώντος κόμματος AKP είναι από τις πλέον πολωτικές πολιτικές φιγούρες στην Τουρκία. Ακραιφνής υποστηρικτής του Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιεί πολύ συχνά τα social media για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον όσων θεωρεί ότι είναι εχθροί του κόμματος και του ηγέτη του. Συχνά δε βάζει στο στόχαστρο του τους δημοσιογράφους. Στη διάρκεια των ταραχών του 2013, χρησιμοποίησε το Twitter για να κατηγορήσει δημοσιογράφο του BBC ότι είναι «πράκτορας των Εγγλέζων». Την ίδια τύχη είχαν και δεκάδες άλλοι Τούρκοι δημοσιογράφοι, ορισμένοι εκ των οποίων απειλούνται με ποινές φυλάκισης. 

Τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος της Άγκυρας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και από τους πολιτικούς αντιπάλους του, όταν ανήγειρε το άγαλμα ενός ρομπότ στο στιλ των Transformers προκειμένου να διαφημίσει ένα θεματικό πάρκο. Το άγαλμα του ρομπότ απομακρύνθηκε τελικά όμως οι διαμαρτυρίες δεν κόπασαν, αφού αντικαταστάθηκε από το άγαλμα ενός γιγαντίου τυρανόσαυρου.

Στη πρώτη φωτό του κειμένου, το tweet του Δημάρχου της Αγκυρας κατά της εκπροσώπου του αμερικανικού Στέιτ Ντηπάρτμεντ

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: