23.5.15

Παυλόπουλος: Το Σύνταγμα «πάνω» από το ευρωπαϊκό δίκαιο...


Το Σύνταγμα των κρατικών οντοτήτων, που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερέχει του ευρωπαϊκού δικαίου, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη σημερινή της μορφή, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος , κατά την ομιλία του στην...
τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο καθηγητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Κόρινθο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πίσω από θεσμικής πλευράς και δεν έχει κάνει στοιχειώδη θεσμικά βήματα.

Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο «Η κανονιστική ιδιομορφία του Συντάγματος ως -κανόνα δικαίου- γενάρχη- της όλης έννομης τάξης οδηγεί, αναποτρέπτως, στην καθολική και αδιάστικτη υπεροχή του εντός της εσωτερικής έννομης τάξης, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 28 του Συντάγματος».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι «Το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος αποτελούμενος όχι μόνον από τους κανόνες δικαίου που περιλαμβάνει, αλλά και από τις αρχές, οι οποίες συνάγονται απ’ αυτούς, υπερισχύει αναποδράστως κάθε άλλου κανόνα δικαίου. Είτε αυτός εντάσσεται στο εσωτερικό δίκαιο, είτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ενσωματώνονται κάθε φορά στην έννομη τάξη μας».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι «Το εθνικό Σύνταγμα υπέρκειται των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Όπως, επίσης, είναι προφανές, κατά το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 28 του Συντάγματος, ότι και το ευρωπαϊκό δίκαιο -πάντοτε ως προς την δομή της ελληνικής έννομης τάξης και της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- υπέρκειται των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος τόνισε ότι όσον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη σημερινή της μορφή, μια οδός υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της ιεράρχησης μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, παρουσία και του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: