12.5.15

Εφαρμοστική... ομοβροντία...

Ο αναπληρωτής υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. ΚατρούγκαλοςΣε ρυθμούς... εφαρμοστικών εγκυκλίων κινείται το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τάχιστα, μετά την ψήφιση του νόμου για τον...
εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να εκδώσει την εγκύκλιο για την πολυαναμενόμενη επιστροφή των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις εργασίας.

Πηγές του υπουργείου υπολογίζουν ότι η εγκύκλιος θα εκδοθεί αύριο.

Ως προς τον χρόνο επαναφοράς των εργαζομένων, επισημαίνουν ότι θα απαιτηθούν μόνον 20 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ. Με την εγκύκλιο θα αποσαφηνίζονται οι ήδη γνωστές διατάξεις του νόμου και, ακόμη, θα διευκρινίζεται ότι οι διαδικασίες της κινητικότητας και της επαναφοράς θα προχωρούν παράλληλα.

Δηλαδή, οι υπάλληλοι που θα επιστρέψουν στο Δημόσιο θα μπορούν να επιλέξουν μια διαφορετική θέση από αυτήν που κατείχαν, συμμετέχοντας στην κινητικότητα.

Ικανοποίηση

Πρόκειται για τη δεύτερη εφαρμοστική εγκύκλιο που συντάσσεται μετά την ψήφιση του νόμου. Η πρώτη αναφέρεται στην πειθαρχική διαδικασία. Μεταξύ άλλων, επανακαθορίζεται η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, στα οποία προστίθενται αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων (δύο από τα συνολικά πέντε μέλη), ενισχύοντας την αντιπροσωπευτικότητα των εργαζομένων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ζητούν ριζική αναμόρφωση του υπαλληλικού κώδικα, δηλώνουν ικανοποιημένοι, βλέποντας μια πρώτη θετική ενέργεια, με στόχο τον εξορθολογισμό των οικείων διατάξεων και την τήρηση της συνταγματικής τάξης, καθώς επαναφέρεται το τεκμήριο της αθωότητας και αίρονται πειθαρχικές διώξεις που βασίστηκαν σε παρελθόντα νομοθετήματα και επέβαλαν βαρύτατες ποινές σε κάθε πειθαρχικό παράπτωμα.

Ποινές με μέτρο

Περιορίζονται πλέον οι περιπτώσεις θέσης σε αυτοδίκαιη αργία.

Στην εγκύκλιο περιγράφονται τρεις:

α) υπάλληλος που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία, ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκε με εγγύηση,

β) υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε ποινή οριστικής παύσης. Η αργία αρχίζει από την κοινοποίηση της πειθαρχικής απόφασης και λήγει την τελευταία ημέρα της προθεσμίας άσκησης προσφυγής ενώπιον του ΣτΕ ή την ημέρα που δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ, εφόσον έχει ασκηθεί προσφυγή,

γ) εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Αναφορικά με τη θέση σε δυνητική αργία, αν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος, μπορεί να τίθεται υπάλληλος κατά του οποίου:

α) έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα το οποίο μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία. Ειδικά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο υπάλληλος μπορεί να τίθεται σε αργία εφόσον έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο,

β) έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης,

γ) υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για έκνομη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή αρμόδιου επιθεωρητή.

Οσον αφορά το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων, μπορεί να επιβληθεί σε κατεπείγουσες περιπτώσεις επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος με πράξη του ανώτατου μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης του φορέα όπου υπηρετεί.

Με την ίδια απόφαση η υπόθεση παραπέμπεται στο οικείο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο μέσα σε τριάντα ημέρες συνέρχεται και γνωμοδοτεί. Μετά την πάροδο έτους από τη θέση σε αργία, το πειθαρχικό συμβούλιο υποχρεούται να γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας.

Αλλιώς η αργία αίρεται. Σε κάθε περίπτωση αίρεται αυτοδικαίως μετά την πάροδο διετίας...
Στέργιος Ζιαμπάκας
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: