14.5.15

O Βαρουφάκης για τα ομόλογα της ΕΚΤ...





-Μακάρι να μην είχαμε μπει στην Ευρωζώνη.
-Καμία αλλαγή στον ΦΠΑ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού (BINTEO)...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

«Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον ΦΠΑ μέχρι τέλος του καλοκαιριού» δήλωσε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου του "Economist", ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ τόνισε, πως, «οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν, θα είναι...
αντιυφεσιακές».

Υποστήριξε, πως, η αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ και η οποία ξεκινάει σταδιακά από τον Ιούλιο θα πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον.


«Τον Ιούλιο - Αύγουστο το υπουργείο Οικονομικών θα κλιθεί να δανειστεί 6,7 δισ. ευρώ από τους εταίρους μας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ώστε να αποπληρώσει τα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που είχε δημιουργήσει ο Τρισέ και βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ σήμερα», είπε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα Securities Market Program της ΕΚΤ το 2010-2011, σε ομόλογα που έχει διακρατήσει η ΕΚΤ και δεν κουρεύτηκαν με το PSI του 2012.


«Έχουν απομείνει ακόμα 27 δισ. ευρώ από αυτά τα ομόλογα, τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν τους επόμενους μήνες ή χρόνια. Αυτά τα ομόλογα θα πρέπει να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Αυτό είναι ξεκάθαρο», πρόσθεσε.


«Κόκκινο πανί» το κούρεμα


Όπως εξήγησε  το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και πρέπει να ξανασχεδιαστεί.Τόνισε δε ότι το κούρεμα ομολόγων είναι «κόκκινο πανί» και δεν το εξετάζουμε.

Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα που έχουν διακρατηθεί από την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί από τους θεσμούς 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο εκείνη.

Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ φτάνει τα 27 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους – που ξεκινάει σταδιακά από τον Ιούλιο – θα πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Επανέλαβε ότι το κούρεμα αυτών των ομολόγων αποκλείεται, εξήγησε όμως ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή τους ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (το οποίο όπως τόνισε σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να εμποδίζει χώρες που έχουν προβλήματα όπως η Ελλάδα).


Καταστροφή η έξοδος από την Ευρωζώνη - Μακάρι να μην είχαμε μπει σε αυτή


Εξάλλου, ανέφερε ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού στον ΦΠΑ και δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές.

Σε ερώτηση για το πόσες συμφωνίες θα έχουμε, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι το Φεβρουάριο είχαμε συμφωνήσει για δυο συμφωνίες αποδίδοντας την καθηυστέρηση «όχι στη δική μας κωλυσιεργία». «Θέλαμε να υπογράψουμε το Μάρτιο αλλά δεν ειναι κατάλληλος χρόνος τώρα να πούμε γιατί» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα χωρίς να υπάρχει εσωτερική υποτίμηση ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε απομάκρυνση κράτους απο προηγμένη νομισματική ενωση. Εύχομαι να είχαμε τη δραχμή και να μην είχαμε μπει στη στη νομισματική ένωση, αλλά αφού μπήκαμε δεν βγαίνεις χωρις να υπάρξει μια καταστροφή». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αντί της Ευρωζώνης η Ελλάδα να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα επενδύει και θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία». 
Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: