9.5.15

Ανατροπές στον οικογενειακό προγραμματισμό από τον ΦΠΑ...

 Αναστάτωση στην αγορά και τον τουρισμό προκαλούν ήδη τα σχέδια για σαρωτικές ανατροπές στον ΦΠΑ, θέμα που αποτελεί πεδίο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

Την ίδια στιγμή τα σενάρια και οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να διατηρεί...
και φέτος τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα προκαλεί έντονο προβληματισμό στα νοικοκυριά που βλέπουν τα εισοδήματά τους να βρίσκονται υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» ενός νέου ψαλιδίσματος.

Η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος στη διαπραγμάτευση τους συντελεστές του ΦΠΑ. Στο οικονομικό επιτελείο μελετούν σενάρια για το ποια τρόφιμα και υπηρεσίες μπορούν να υπαχθούν στον αυξημένο συντελεστή, κάνοντας υπολογισμούς και εκτιμήσεις για τα έσοδα που μπορεί να φέρει το μέτρο αυτό.

Τα σενάρια για τον ΦΠΑ

Αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι το ποσοστό του βασικού ΦΠΑ για το οποίο υπάρχουν δυο βασικά σενάρια. Το ένα που υποστηρίζει η κυβέρνηση προβλέπει βασικό ΦΠΑ 16%, ενώ οι θεσμοί πιέζουν για συντελεστή 18%, προκειμένου να μην ανοίξει «τρύπα» εσόδων στον προϋπολογισμό.

Με συντελεστή ΦΠΑ 23% βαρύνονται σήμερα καύσιμα, ακίνητα, ένδυση και υπόδηση και οινοπνευματώδη, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, οικιακά είδη, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ηλεκτρικά είδη και κοσμήματα. Αυτά θα κατέβουν στον νέο συντελεστή 16-18%.

Με ΦΠΑ 13% σήμερα βαρύνονται τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα είδη, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, οι ιατρικές υπηρεσίες, η εστίαση, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες. Ερωτηματικό υπάρχει για το αν και ποια από αυτά τα είδη θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή 6,5-9% και ποια θα μεταφερθούν στον ενιαίο συντελεστή του 16-18%, οπότε θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές.

Οι υπό μελέτη νέες κλίμακες

Βαρόμετρο για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών είναι τα τρόφιμα που θεωρούνται ανελαστική δαπάνη. Με βάση το πρώτο σενάριο για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ όλα τα τρόφιμα θα μεταφερθούν στο πολύ χαμηλό ποσοστό του 6,5-9%. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει να μεταφερθούν στον χαμηλό συντελεστή μόνο τα βασικά είδη διατροφής, το γάλα, το ψωμί και τα αυγά. Υπάρχει όμως και τρίτο πιο τολμηρό σενάριο που προβλέπει τα τρία βασικά είδη να μην υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Στον σημερινό χαμηλό συντελεστή 6,5% υπάγονται σήμερα τα φάρμακα, η διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία και το θέατρο. Από αυτές τις δαπάνες μόνο τα φάρμακα θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνουν στην κλίμακα του 6,5%, ενώ για τα υπόλοιπα το μέλλον προοιωνίζεται αβέβαιο.

Μείωση εσόδων

Οι παράγοντες της αγοράς έχουν σημάνει ήδη σήμα κινδύνου για αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών από τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία τις ΓΣΕΕ προβλέπεται αύξηση της επιβάρυνσης κατά 2,6% δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα στα είδη διατροφής προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση της δαπάνης, κατά 4,5%, κάτι που μεταφράζεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Πτώση στα έσοδα από τον τουρισμό

Τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση των εσόδων από τον τουρισμό κρούουν οι αρμόδιοι φορείς. Με επιστολή του στον πρωθυπουργό, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων επισημαίνει ότι στη χώρα μας το «πακέτο» διαμονής- εστίασης επιβαρύνεται με ΦΠΑ 8- 10% και δεν πρέπει να επιβαρυνθεί περαιτέρω. Κι αυτό γιατί η Τουρκία έχει ΦΠΑ 8%, οι Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία 10% (διαμονή και εστίαση) και η επίσης ανταγωνιστική Κύπρος 9% (διαμονή και εστίαση).

Το ... κακό παράδειγμα, που δεν πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, είναι η Ουγγαρία που αύξησε στο 18% τη διαμονή και στο 27% την εστίαση, με αποτέλεσμα να έχει πτώση 20% στον τουριστικό τζίρο.

Το καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου

Αβέβαιο είναι το μέλλον και των ειδικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, παρά το ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, με βασικό επιχείρημα ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ειδικοί μειωμένοι συντελεστές. Η Πορτογαλία έχει τις Αζόρες και τη Μαδέιρα, η Ισπανία τις Κανάριες νήσους, τη Θέουτα και τη Μελιγία, η Ιταλία έχει το Λιβόρνο και το Λουγκάνο, η Γερμανία την Ελιγολάνδη, η Δανία τα νησιά Φερόε, η Γαλλία την Κορσική.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: