7.5.15

Τα νέα μέτρα θα αναδιανείμουν τα βάρη...


Οχι σε οριζόντια μέτρα...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ


Aν και διέψευσε ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα τα όσα ακούγονται για μέτρα 14 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, πως, «όσα μέτρα ληφθούν ο χαρακτήρας δεν θα είναι...

οριζόντιος αλλά θα αναδιανείμουν τα βάρη του ελληνικού λαού και ειδικά για όσους έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία πέντε χρόνια».

Βασικά σημεία από τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:


- Η διαπραγμάτευση σε επίπεδο Βρυξελλών θα συνεχιστεί σήμερα, Πέμπτη και μάλλον αύριο. 


- Η αξιολόγηση αφορά αυτό στο οποίο θα συμφωνήσουμε με τους εταίρους. Τα κύρια ζητήματα είναι η δημοσιονομική κατάσταση, η φορολογική απόδοση, τα κόκκινα δάνεια, τα κλειστά επαγγέλματα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το δικαστικό σύστημα, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Σε κάποια υπάρχει απόκλιση και σε κάποια σύγκλιση.


- Δημοψηφισματικού χαρακτήρα οι εκλογές της 25ης Γενάρη, έχουμε σαφή λαϊκή εντολή. Η λαϊκή βούληση είναι σύμμαχος της κυβέρνησης και οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη τεθεί από τον ελληνικό λαό και σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να κινείται η συμφωνία.



- Το ν/σ για τα εργασιακά θα έρθει άμεσα στη Βουλή, σε εξέλιξη διαβούλευση. 

- Στο Eurogroup της Δευτέρας θα θέλαμε ένα κοινό ανακοινωθέν που να αποτυπώνει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.


- Παραμένει στόχος της κυβέρνησης η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Το πολυνομοσχέδιο θα έρθει άμεσα στη Βουλή, μετά την επίτευξη συμφωνίας. Υπάρχουν χρήματα που δεν καταβληθεί στην Ελλάδα, γι' αυτά μιλάμε και πρέπει να αποδοθούν στην ελληνική οικονομία. 


- Για το σκάνδαλο του Ταχ. Ταμιευτηρίου: Η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο έργο της Δικαιοσύνης. Υπάρχει θέμα για τα πρόσωπα (όπως η κα Σαλελαρίου, του ΤΧΣ) που έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Θα πάρουμε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες για απόδοση δικαιοσύνης και διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα. 


- Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ικανή να επικυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή και σίγουρα θα περάσει χωρίς αναταράξεις από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


- Πλεονέκτημά μας ότι αντλούμε τη δύναμή μας από την κοινωνία και αυτή μας θέτει τα όρια που δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε. Το ζήτημα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους, δεδομένων και των πολιτικών του προεκτάσεων, θα το δούμε από κοινού με τους εταίρους και δεν μπορεί να κρύβεται. 


- Πιστεύουμε ότι το δημοσιονομικό κενό μετά τον καθορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι πολύ μικρότερο από τις εκτιμήσεις κάποιων εκ των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, όποια μέτρα λάβουμε θα έχουν χαρακτήρα μη οριζόντιο, θα έχουν στόχο να αναδιανείμουν τα βάρη του ελληνικού λαού. Υπερασπιζόμαστε τα ζητήματα που (και μέσω των δημοσκοπήσεων) έχει θέσει η ελληνική κοινωνία. 


- Θέλουμε άμεσα λύσεις για τον κόσμο που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες ζούγκλας. 


- Η Ζ. Κωνσταντοπούλου θα βρεθεί στη Μόσχα για τις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: