2.5.15

Όλα τα ονόματα που «παίζουν» για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ...

pasok
Λίγο πριν από το συνέδριο...
Ένας μήνας μένει για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και περίπου ενάμισης για την αλλαγή ηγεσίας του κόμματος.
Μέχρι σήμερα, όμως, και παρά την από καιρό δηλωμένη διάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου, την υποψηφιότητά τους έχουν επισήμως καταθέσει μόνο ο...
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς.

Και οι δύο ωστόσο,θεωρούνται «αουτσάιντερ» στην κούρσα της διαδοχής, καθώς φαβορί για τη θέσηθεωρείται η Φώφη Γεννηματά και σοβαρές πιθανότητες εμφανίζεται να έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο τελευταίος, παρά την μεγάλη δημοτικότητα που διατηρεί,«έχασε πόντους» στη βάση του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας του γεγονότος ότι έφυγε, ίδρυσε δικό του κόμμα και επέστρεψε για να διεκδικήσει –όπως όλα δείχνουν- έναν χρόνο μόλις μετά, την προεδρία.

Κλειδί πάντως για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται η στάση που θα κρατήσει ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Ο τελευταίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, με πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματός του πάντως, να υποστηρίζουν ότι εφόσον θελήσει να‘κατέβει’ υποψήφιος, έστω και στο παρά πέντε, η παρουσία του στην κούρσα είναι ικανή να αλλάξει τους συσχετισμούς, πιθανώς δε και το αποτέλεσμα.

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε,όσα έλεγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην αρχή κιόλας της θητείας του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περί διαδοχής του από ‘τριαντάρη’, με τον γραμματέα του κόμματος να ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα εντός του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, έχει ως γραμματέας καλή γνώση του εσωτερικού, πιθανώς και της βάσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει ήδη καταγράψει μία ‘νίκη’ στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιο ρόλο αναμένεται να παίξει και ο Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς στον βαθμό που θα επικρατήσουν απόψεις περί μεταβατικής προεδρίας στο κόμμα, στην πορεία για ένα νέο συνέδριο σε έναν χρόνο από τώρα, όταν το κόμμα θα έχει εκ νέου προσδιορίσει την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα της χώρας, φέρεται ως ο επικρατέστερος για ‘μεταβατικός’ πρόεδρος.

Παρά το γεγονός, πάντως,ότι οι αποφάσεις επί της διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου, έχουν ήδη ληφθεί και ‘δείχνουν’ εκλογή του από τη βάση του κόμματος, με ανοιχτό μάλιστα μητρώο, οι φόβοι κάποιοι να θέσουν θέμα εκλογής προέδρου από το συνέδριο, δεν έχουν εκλείψει. Εφόσον αυτό συμβεί, πάντως, αναμένεται να πυροδοτήσει τεράστιες αντιδράσεις, με περαιτέρω συνέπειες στην πορεία του κόμματος.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: