12.5.15

Συμπάθειες και αντιπάθειες…

Μετά από 100 ημέρες στην διακυβέρνηση της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν και τόσο την...
συμπάθεια της Ευρώπης ή τουλάχιστον τόση συμπάθεια όση καταγράφονταν μετά την εκλογική νίκη του κόμματος στις 25 Ιανουαρίου.

Την παραπάνω άποψη εκφράζει άρθρο του Reuters, υποστηρίζοντας ότι αιτία για αυτή τη μείωση της συμπάθειας είναι μία σειρά από ιδεολογικές επιθέσεις, αντιφατικές δηλώσεις, διαρροές ευαίσθητων δεδομένων αλλά και η σκληρή διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά υπήρξαν σαφείς ενδείξεις συμπάθειας προς τον κ. Τσίπρα, όπως απέδειξε η θερμή υποδοχή που είχε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κομισιόν, αλλά και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς έσπευσε στην Αθήνα για να προσφέρει τη βοήθειά του.

Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σε Ιταλία και Γαλλία, θεώρησαν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, με τον Φρανσουά Ολάντ να τονίζει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «υπογράμμισε ότι η λιτότητα δεν είναι η μόνη προοπτική και η μόνη πραγματικότητα, ότι δεν είναι πλέον ανεκτή».

Ανάλογου τύπου υποστηρικτικές δηλώσεις υπήρξαν και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Νομίζαμε ότι αυτό θα κάνει επιτέλους τους Γερμανούς να καταλάβουν ότι η υπερβολική λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη στα χέρια των εξτρεμιστών», δηλώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος χώρας του Νότου, φροντίζει, όμως, να προσθέσει ότι «αλλά ο τρόπος που οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν, κανείς δεν θέλει να συνδεθεί μαζί τους».

Λιγότερο θετική ήταν η υποδοχή της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε Πορτογαλία και Ισπανία, πιθανώς γιατί οι δύο χώρες θα έχουν το επόμενο διάστημα και εκλογικές διαδικασίες και ως εκ τούτου τυχόν επιτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης – στο να πείσει τους πιστωτές να χαλαρώσουν τη στάση τους – θα αποτελούσε πλήγμα για τα κυβερνητικά κόμματα.

Στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες υπέμεναν σκληρή λιτότητα μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, υπάρχει ακόμα λιγότερη συμπάθεια για την Ελλάδα, αναφέρει το Reuters...

Δεν υπάρχουν σχόλια: