11.5.15

Κοτζιάς: Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο...

Κοτζιάς: Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο
 Με τίτλο «Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Κοτζιάς, πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία μίλησε στη Sabah: Μπορεί να τελειώσει το...
θέμα του Αιγαίου» και υπότιτλο «Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργο Αχμέτ Νταβούτογλου και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε: Επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, που βαίνουν θαυμάσια. Μπορούμε να κλείσουμε τις διαφωνίες στο Αιγαίο», η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για το τι υπάρχει στην ημερήσια διάταξή του απάντησε ότι είναι «υπουργός Εξωτερικών μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία δίνει βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις» και τόνισε: «σκοπεύουμε να επιβεβαιώσουμε και πάλι τις προθέσεις μας αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), να συζητήσουμε σε ποια φάση έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες και να δώσουμε επιτάχυνση στους στόχους μας».

«Πέραν αυτού» πρόσθεσε «επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που προχωρούν πολύ καλά. Επικρατεί η εντύπωση ότι ο αριθμός των Τούρκων τουριστών, που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα ξεπεράσει φέτος τον αριθμό των Ρώσων τουριστών. Δηλαδή ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Το εμπορικό δυναμικό, μεταξύ μας με την Τουρκία, τετραπλασιάστηκε. Αυξήθηκαν οι επενδύσεις. Θα βρούμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας. Στα θέματα αυτά, υπάρχουν τομείς που μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις με την Τουρκία. Υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πολλές φορές τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Στις περιπτώσεις που δε συμπίπτουν, θα αναζητήσουμε ένα σημείο εξόδου.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια νέα πρότασή του όσον αφορά στα ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Κοτζιάς είπε ότι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας συναντήθηκαν στις 24 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Επιθυμούμε οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση αυτή, αναφορικά με τις συζητήσεις για το Αιγαίο, και αν όχι ακόμα όλες, να ξεκαθαριστούν ορισμένες και να γίνουν τα πρώτα θετικά βήματα. Τουλάχιστον ελπίζω πως θα συμφωνήσουμε σ' ένα θέμα πρόληψης».

Σχετικά με την πορεία των διερευνητικών συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «υπάρχει μία σειρά ανοιχτών θεμάτων για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα. Πέραν του ότι αναζωπυρώνεται ο εθνικισμός στα Βαλκάνια, υπάρχουν προβλήματα, που πηγάζουν από το νέο τρόπο με τον οποίο διαβάζει η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και θέματα όπως το Αιγαίο. Ως υπουργός, έχω σαν στόχο να κλείσω τα θέματα αυτού του είδους, που ενδιαφέρουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σε ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κατά την επίσκεψή του στην 'Αγκυρα, θα γίνει αναφορά και στο θέμα των αμοιβαίων επισκέψεων των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας και στα θέματα συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων. Το μήνυμα του προς τον τουρκικό λαό, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ότι «θα πρέπει να βρούμε μία πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει κέρδος στον τουρκικό και στον ελληνικό λαό».

Σχετικά με την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, που είχε επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «έγινε μία νέα ρύθμιση στον νόμο» και επισήμανε: «Το μοναδικό που θα πω εγώ για το θέμα αυτό, είναι οι μουσουλμάνοι στη χώρα μας να έχουν χώρο προσευχής. Οι λεπτομέρειες, αναφορικά με την κατασκευή, αφορούν το αρμόδιο υπουργείο».

Τέλος ερωτηθείς για τις «μειονότητες στη Θράκη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως το θέμα της μουφτείας» και αν θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της μειονότητας ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές στις ομάδες της μειονότητας, οι οποίες χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως τουρκικής καταγωγής Πομάκους ή Ρομά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: