9.5.15

Η κυβέρνηση στο «Τρίγωνο των Βερμούδων»...

Η κυβέρνηση στο «Τρίγωνο των Βερμούδων»Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το αν θα καταφέρουν να κλείσουν τη συμφωνία με τους εταίρους, μέσα στο πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα που πλέον είναι ασφυκτικό.
Η κυβέρνηση δίνει... μάχη με το χρόνο καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ενα τριήμερο-φωτιά που για πολλούς είναι σαν να περνάει από το... Τρίγωνο των Βερμούδων.

- Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο το μάξιμουμ των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια θετική δήλωση. Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, θέλουν να διαπιστωθεί πρόοδος στο Brussels Group και το Euroworking Group, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν την πρόοδο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

- Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που γεννώνται ανησυχίες για την αδυναμία αυτής της πληρωμής.

Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά χαλάρωση της ασφυκτικής πίεσης που έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναρτούν τις αποφάσεις τους από το κατά πόσο το Eurogroup θα αποφανθεί ότι Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. 

Το τριήμερο φωτιά που ξεκινά τη Δευτέρα είναι προφανές ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Οι τρεις διαδοχικές ημερομηνίες 11, 12 και 13 Μαΐου είναι προφανές πως έχουν αλληλοσυνδεόμενη βαρύτητα και η μία επηρεάζει την άλλη.

Είναι προφανές ότι από το «πόσο θετική» θα είναι η δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, θα εξαρτηθεί και ο βαθμός στον οποίο θα είναι ευνοϊκές οι αποφάσεις από την ΕΚΤ. Ουσιαστικά, οι υπουργοί Οικονομικών είναι αυτοί που θα υπαγορεύσουν στον Μάριο Ντράγκι τι να κάνει με το ελληνικό πρόβλημα. 

Οι αποφασεις του Eurogroup επίσης είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό θα δείξουν και στην ελληνική κυβέρνηση ποιος είναι ο ορθός δρόμος ώστε να αποφασιστεί αν αξίζει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το βήμα, που ζητούν πολλοί στο εσωτερικό του, επιλέγοντας τη ρήξη.


Financial Times: Θα υποκύψει η Αθήνα στην πίεση;

Ενδεικτικό είναι αυτό που έγραψαν οι Financial Times, πως πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα, ενώ οι διαφορές της με τους δανειστές παραμένουν οι ίδιες που ήταν τρεις μήνες πριν. «Οι συζητήσεις για τη βοήθεια στην Ελλάδα πλησιάζουν στην τελική στιγμή», ανέφερε ο Peter Spiegel στους Financial Times και σημείωσε ότι καθώς απομένουν μόλις επτά εβδομάδες έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, «δεν είναι σαφές ποιος θα κλείσει πρώτος το μάτι».

«Θα υποκύψει η Αθήνα στην πίεση και θα αποδεχθεί νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμευθούν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος και να γεμίσει τα ταμεία της που αδειάζουν; Ή θα υποκύψουν οι όλο και περισσότερο διασπασμένοι πιστωτές της στους φόβους του Grexit, δίνοντας την έγκριση στην Ελλάδα;» έγραψαν οι Financial Times.

Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία γεννά και η δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αναγνωρίσουν τη Δευτέρα τη βελτίωση στη δομή και την οργάνωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μία τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη ορατή».
Συνεχείς συσκέψεις και τηλεφωνήματα Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες

Το σκληρό παζάρι μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συνεχίζεται και το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνεχείς επαφές που δεν ανακοινώνονται, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν το παιχνίδι παίζεται σε τέσσερα σημεία: εργασιακά, ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά στη στάση των εταίρων αναφορικά με το θέμα του δημοσιονομικού κενού, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από την Πέμπτη οι εταίροι εμφανίστηκαν πιο σκληροί σε σχέση με τις προβλέψεις τους και μιλούν για «μαύρη τρύπα» (και άρα πρόσθετα μέτρα) ενός δισ. ευρώ.

Τα δύο θέματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται ως άμεσα συγκοινωνούντα δοχεία στις διαπραγματεύσεις, είναι το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται πιέσεις και στα εργασιακά από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ.

Στα υπόλοιπα επί μέρους ζητήματα από τους δανειστές έχει μπει γερά το θέμα του ΦΠΑ στο 18%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για λιγότερο, στα επίπεδα του 15-16%. Επίσης, η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις η εκτίμηση είναι ότι «πηγαίνουν καλά».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: