23.5.15

Τσίπρας: Δεν θα υποχωρήσουμε σε ακραίες και παράλογες απαιτήσεις...


«Όσοι μπορούν να συμβάλλουν (στην διαπραγμάτευση) ας το κάνουν, όσοι δεν το επιθυμούν να σιωπήσουν»...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος μιας επίπονης περιόδου για την ελληνική οικονομία, είπε o Aλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.


Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά λύση και όχι...

απλά συμφωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε.  «Γιατί αντιλαμβάνεται ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα δικά του συμφέροντα», εξήγησε. 

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ακρότητες και παράλογες απαιτήσεις, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα εργασιακά και τον ΦΠΑ.


Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, αλλά όχι με όρους εξαναγκασμού και περικοπών, αλλά μετά από τις νέες αναλογιστικές μελέτες. 


Άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν».


Η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται σε συνθήκες κανονικότητας αφού από τον Αύγουστο του 2014 έχει διακοπεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι μία απαράδεκτη κατάσταση που δεν τιμά τους εταίρους είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι " Κάποιοι νομίζουν ότι έτσι θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι αν αυτή είναι η τακτική τους δεν θα είναι αποτελεσματική. Η κυβέρνηση παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία των ΜΜΕ που πολλές φορές αποτελούν την φωνή των δανειστών έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Στηρίζει τις προσπάθειές μας ο ελληνικός λαός, γιατί διαπιστώνει ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια .στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν δύο πλευρές και όχι μία. 

Δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις στο θέμα του ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό.  Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν σε ακρότητες γιατί δεν δέχονται την αποτυχία του προγράμματός τους. Η ελληνική οικονομία το τελευταίο που χρειάζεται είναι μέτρα ύφεσης. 


Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους ευρωπαίους εταίρους λέγοντας ότι διακυβεύεται το σχέδιο της ευρωπαικής ενοποίησης. Κάποιοι υπονομέυουν με σχέδιο την διαπραγματευτική προσπάθεια και εξωθούν σε ρήξη ανέφερε ο κ. Τσίπρα και πρόσθεσε φωτογραφίζοντας τον κ. Σόιμπλε "κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία, διακινούν σενάρια, στην αρχή με διαρροές και μετά με δηλώσεις". 


"Θέλω να τους στείλω καθαρό μήνυμα: αν μπορούν ας βοηθήσουν αν δεν μπορούν ας σιωπήσουν" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "εμείς κάναμε βήματα προσέγγισης αλλά δεν θα παραβούμε τις κόκκινες γραμμές μας, όχι από λόγους ιδεολογικής εμμονής". 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την επιμονή της στις κόκκινες γραμμές έχει πετύχει η κυβέρνηση ήδη να αλλάξει το πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά. Καταρχήν στα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν η αριθμητική αποτύπωση της πολιτικής της λιτότητας. Αυτά τα πλεονάσματα είναι καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Σήμερα συζητάμε για χαμηλά πλεονάσματα για το 2015 και 16 και υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια εφόσον η οικονομία θα αναπτύσσεται. Αφήνουμε πίσω την λογική της λιτότητας ενώ γίνεται παράλληλα αποδεκτό ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους. 

Δεν συζητάμε την περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, αλλά είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την διαιτησια. Επίσης δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση με το mail Χαρδούβελη. Δεν θα γίνει η αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού με όρους περικοπών αλλά θα υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες και αναδιανομη. Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συναρτάται με την μείωση της ανεργίας και την καταπολέμιση της μαύρης εργασίας. Για το έγκλημα της καταστροφής των ταμείων με το PSI κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν.


Μιλώντας για το θέμα του χρέους ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παραδοχή περί αναδιάρθρωσης του γίνεται «εξ αντικειμένου» υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι «έχουμε καταφέρει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν συζητάμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλα είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν αποδεχόμαστε την περικοπή συντάξεων, που αποτελούσαν δεσμεύσεις τις προηγούμενες κυβερνήσεις».


Περιγράφοντας τη συμφωνία είπε ότι «για να είναι αμοιβαίος συμβιβασμός πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεόνασματα για τα πρώτα χρόνια, πρέπει να περιλαμβάνει έσοδα από μεταφορά βαρών στον πλούτο και όχι νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθωση του χρέους, πρέπει να περιλαμβάνει γενναίο επενδυτικό πακέτο χρηματοδότησης».

Απαντώντας σε όσους λένε ότι «έχουμε ξεχάσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ο  Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο νόμο για τις 100 δόσεις που είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και στο νόμο για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών καθώς επίσης και σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης (μεταξύ αυτών και το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, καθώς και η εξεταστική για τα μνημόνια κ.α.) και αυτές που ακολουθούν όπως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, «το οποίο αποτελεί χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες μας». 

Αναφέρθηκε στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας έχει διατυπωθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η απαίτηση για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και το Κατοχικό Δάνειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εξετάζονται σειρά αμαρτωλών συμβάσεων με το Δημόσιο -όπως στην περίπτωση της εταιρείας Siemens.

O πρωθυπουργός έφθασε δεκαπέντε λεπτά πριν τις 2.00 το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Λίγο νωρίτερα είχε φθάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: