10.5.15

Εντάλματα σύλληψης για έξι «τρανταχτά» ονόματα της λίστας Λαγκάρντ...

Εντάλματα σύλληψης για έξι «τρανταχτά» ονόματα της λίστας ΛαγκάρντΤουλάχιστον έξι δικογραφίες με πρόσωπα που φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να φτάσουν στα γραφεία της Οικονομικής Αστυνομίας, προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης. 
Πρόσωπα γνωστά, με...
μεγάλη οικονομική επιφάνεια και καταθέσεις στο εξωτερικό, που θα κληθούν είτε να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί είτε να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο. 

Όλα αυτά, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν γίνει δύο συλλήψεις από την Αστυνομία, ενώ ένας επιχειρηματίας μετέβη μόνος του στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες για να διευθετήσει τις εκκρεμότητές του. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες και άλλοι επιχειρηματίες, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα, αναμένεται να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους οφειλές, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Βαλαβάνη με τις 100 δόσεις.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, η όλη διαδικασία γίνεται με άκρα μυστικότητα και κανένα όνομα δεν διαρρέει πριν οι αστυνομικοί προχωρήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Και αυτό, γιατί οι επαφές γίνονται σε υψηλό επίπεδο μεταξύ εισαγγελέων και Αστυνομίας, με στόχο από τη μία να διασφαλίσουν τη στεγανότητα των υποθέσεων και δεύτερον, να βάλουν λεφτά στα δημόσια ταμεία. 

Οι έξι προτεραιότητες και οι αυθόρμητες προσελεύσεις 

Όταν στις 22 Απριλίου η Οικονομική Αστυνομία ξεκίνησε τη διαδικασία συλλήψεων επιχειρηματιών, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ και διασταυρώθηκαν ότι πράγματι υπάρχουν ανοικτές οικονομικές εκκρεμότητες και παραβάσεις, το χρονοδιάγραμμα έλεγε ότι μέσα στους επόμενους μήνες η συγκεκριμένη διαδικασία θα κορυφωθεί. 

Ετσι, μία εβδομάδα αργότερα στα γραφεία της Οικονομικής Αστυνομίας στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής οδηγήθηκε μία 60χρονη, γνωστή επιχειρηματίας της Κηφισιάς στο χώρο της ζαχαροπλαστικής, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής στο εισόδημά της και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε βαθμό κακουργήματος. 

Και αυτό, διότι δεν είχε αποδώσει στο Δημόσιο φόρο εισοδήματος που ανέρχεται χωρίς προσαυξήσεις στο ποσό των 577.176,71 ευρώ. Η 60χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα όπου μετά την καταβολή του ποσού των 340.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερη.

Οι εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών λένε πως εκτός από τις συλλήψεις, ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή, αναμένεται να προσέλθουν αυθόρμητα στις οικονομικές υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενοι το νόμο Βαλαβάνη που σβήνει τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και αφήνει μόνο το αρχικό ποσό για τακτοποίηση. 

Κάτι που έγινε με την αυθόρμητη προσέλευση σε ΔΟΥ για τακτοποίηση χρεών, πολύ γνωστού επιχειρηματία που το όνομά του υπήρχε στη λίστα Λαγκάρντ για καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC και, όπως προέκυψε από τις διασταυρώσεις εντοπίστηκε απόκλιση 500.000 ευρώ μεταξύ των καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων. 

Ο συγκεκριμένος, μέλος πολύ γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας των Αθηνών (μάλιστα έχει συγγενική σχέση με την 60χρονη επιχειρηματία από την Κηφισιά, που είχε συλληφθεί και κατέβαλε 340.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερη), κατέβαλε το ποσό των 500.000 και έτσι έσβησε το όνομά του από τις δικογραφίες που θα έφταναν μέσα στις επόμενες ημέρες στην Οικονομική Αστυνομία. 
Πληροφορίες από αστυνομικές και εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως είναι στα σκαριά τουλάχιστον έξι δικογραφίες με τρανταχτά ονόματα που αναμένεται σύντομα να διαβιβαστούν από τους οικονομικούς εισαγγελείς στην Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα. 

Η έρευνα διεξάγεται με στεγανά και όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» πηγή της Κατεχάκη «ούτε και οι επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας γνωρίζουν σε ποιες περιπτώσεις αφορούν οι συγκεκριμένες δικογραφίες». 

Ωστόσο, εκτιμούν ότι όλη η διαδικασία δεν πρόκειται να κρατήσει παρά λίγες ημέρες, καθώς η έρευνα και οι διασταυρώσεις έχουν ολοκληρωθεί, τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν από τις οφειλές στο Δημόσιο είναι πιστοποιημένα και το μόνο που απομένει είναι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης για να περάσουν οι υποθέσεις στην τελευταία φάση. 

Αξιωματικός της Ασφάλειας επισημαίνει πως, αν ολοκληρωθούν και οι συγκεκριμένες έξι περιπτώσεις, τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος των υπόλοιπων μεγαλοοφειλετών της λίστας Λαγκάρντ θα μεταβούν αυτοβούλως στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να καθαρίσουν τα χρέη τους. 
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: