21.5.15

Τι συμβαίνει με τον ΦΠΑ...

Νέα σενάρια για τις αλλαγές στον ΦΠΑ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, μετά την άρνηση των δανειστών να...
δεχθούν την πρόταση για μειωμένο συντελεστή 15% αντί για 18% σε όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. 

Το βασικό σενάριο που φέρεται να βρίσκεται στο τραπέζι είναι να υπάρξει ένα υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 7% , αντί για 6,5% που είναι σήμερα, όπου θα υπάγονται όλα ανεξαιρέτως τα τρόφιμα. Σε συντελεστή 14% αντί για 13% που είναι σήμερα θα υπάγονται πλέον και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία. Επιπλέον εξετάζεται να διατηρηθεί ο υψηλός συντελεστής 23%, χωρίς να προστεθούν επιπλέον προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.

Μία άλλη πρόταση που εξετάζεται είναι διατηρηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% έως 7,5% για τα φάρμακα, τα βασικά είδη διατροφής, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. 

Παράλληλα θα υπάρξει δεύτερος συντελεστής στο 14% με 15%, δηλαδή θα αυξηθεί κατά μία με δύο μονάδες από το 13% που βρίσκεται σήμερα. Σε αυτόν θα υπάγονται τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση, τα ξενοδοχεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κόμιστρα ταξί, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό και καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, θέατρα και λουλούδια. 

Για τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ εξετάζεται να κυμανθεί από 21% έως 23% και να περιλαμβάνει ακίνητα, καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμούς τηλεφωνίας, ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό, απορρυπαντικά, πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, κτηματομεσίτες. 

Στα νησιά του Αιγαίου φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά η πρόταση να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 16%, 9% και 5% που ισχύουν σήμερα. Ωστόσο αναζητούνται τρόποι προκειμένου να επιστραφεί μέρος του κεφαλαίου στους μόνιμους κατοίκους. 

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις για τον ΦΠΑ. «Είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με τον ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

«Η πρόταση σχετικά με τον ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Βαρουφάκης. 

«Οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία»...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: