15.5.15

Βάιντμαν: Πολιτική η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας...

Βάιντμαν: Η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι πολιτική - Media
... στην ευρωζώνη...
«Η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στη Νομισματική Ένωση εναπόκειται σαφώς στην πολιτική», δηλώνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην...
οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξη του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες προφανώς αυξάνονται. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πόσα χρήματα έχει ακόμα στη διάθεσή της. Η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στη Νομισματική Ένωση εναπόκειται σαφώς στην πολιτική. Είναι ωστόσο γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να φθάσουμε εδώ που έχουμε φθάσει. Από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο η ΕΚΤ εξακολουθεί να στηρίζει με πιστώσεις έκτακτης ανάγκης (ELA) ελληνικές τράπεζες όταν γνωρίζει ότι σε περίπτωση πτώχευσης του ελληνικού δημοσίου θα χρεοκοπήσουν, ο Γενς Βάιντμαν απαντά: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει συνείδηση της 'ανθυγιεινής' αλληλεξάρτησης τραπεζών και δημοσίου, όπως δείχνουν άλλωστε και οι τακτικές διαβουλεύσεις για την παράταση των εκτάκτων πιστώσεων. Το γεγονός ότι χορηγούνται σε τράπεζες χωρίς πρόσβαση στις αγορές πιστώσεις, με τις οποίες χρηματοδοτούνται ομόλογα του δημοσίου, το οποίο επίσης δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν το θεωρώ σωστό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρατική χρηματοδότηση απαγορεύεται».

Το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά

Oι δημοσιογράφοι της Handelsblatt ρώτησαν τον πρόεδρο της Bundesbank αν θα ήταν έτοιμος να επωμιστεί την ευθύνη της απόφασης του τερματισμού της βοήθειας ρευστότητας έκτακτης ανάγκης (ELA) προς την Ελλάδα. «Το ερώτημα υπονοεί ότι οι Κεντρικές Τράπεζες είναι αρμόδιες για τη σύνθεση της ΟΝΕ ή τη διασφάλιση οικονομικής βοήθειας. Η ευθύνη βρίσκεται ωστόσο στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, οι οποίες στην παρούσα φάση αρνούνται να εκταμιεύσουν περαιτέρω πιστώσεις προς την Ελλάδα. Περιμένετε συνεπώς η ΕΚΤ να υποσκάψει την πολιτική απόφαση και να διαθέσει οικονομικούς πόρους;», απάντησε χαρακτηριστικά ο Γενς Βάιντμαν.

Όμως ακριβώς αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει πλέον η ΕΚΤ, επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας και σημειώνουν ότι η Αθήνα έχει καταλάβει πολύ καλά ποια σανίδα σωτηρίας έχει βρει στην Φραγκφούρτη: «Αυτή είναι η ανησυχία μου», απαντά ο κ. Βάιντμαν. «Όσο ενισχύεται η εντύπωση ότι διευρύνουμε τους κανόνες κατά το δοκούν και παίζουμε έναν πολιτικό ρόλο, τόσο δυσκολότερο γίνεται να παραμείνουμε πιστοί στην αποστολή μας».

Κατά την άποψη του προέδρου της Bundesbank «το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση, μιας και, όπως λέει, με περεταίρω οικονομική βοήθεια αγοράζει απλά χρόνο χωρίς όμως να επιλύει τα προβλήματα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και της σύστασης μιας αποδοτικής δημόσιας διοίκησης».

Απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί την ελληνική κυβέρνηση αξιόπιστη ως προς το ότι θα κάνει πράγματι τα απαραίτητα βήματα ο Γενς Βάιντμαν απαντά: «Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες χάθηκε μεγάλο κομμάτι εμπιστοσύνης. Είναι πολύ δυσκολότερο να δημιουργήσεις εμπιστοσύνη από ό,τι να την καταστρέψεις. Το αν η ελληνική πλευρά είναι αξιόπιστη θα πρέπει να το αποφασίσουν οι αρμόδιοι για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: