21.5.15

Η... Ριγέ τακτική του Αντώνη...

Ο Αντώνης ΣαμαράςΤις προθέσεις της καγκελαρίου Αν. Μέρκελ για το ελληνικό πρόβλημα θα προσπαθήσει να διακρίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς στη...
σημερινή σύνοδο του ΕΛΚ στη Ρίγα.

Στο περιθώριο των εργασιών αναμένεται συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο ο τέως πρωθυπουργός έχει τακτική επικοινωνία για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, Μ. Ραχόι και Εντ. Κένι.

Απανωτές συσκέψεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε χθες σειρά συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία και τις κινήσεις των εταίρων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Οι πληροφορίες τον φέρουν να μη συμμερίζεται τις αισιόδοξες προβλέψεις και να παραμένει επιφυλακτικός ως προς την επίτευξη συμφωνίας.

Στην προηγούμενη σύνοδο του ΕΛΚ και στην εκδήλωση του Ιδρύματος Μάρτενς ο κ. Σαμαράς απηύθυνε έκκληση στις άλλες συντηρητικές δυνάμεις της Ε.Ε. να στηρίξουν την Ελλάδα, κρατώντας πάντως αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Στη γραμμή αυτή κινείται και στο εσωτερικό, ανεβάζοντας όμως τους τόνους της πολεμικής του προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα καθημερινά. Χθες, αφορμή έδωσαν οι πληροφορίες για την εμπλοκή στο θέμα του ΦΠΑ. Ο εκπρόσωπος Κ. Καραγκούνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και έθεσε θέμα ενημέρωσης:

«Δεν είναι μόνο η πρωτοφανής προχειρότητα με την οποία διαπραγματεύονται, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του ΦΠΑ, είναι και τα ψέματα που λένε και για τα οποία δεν λογοδοτούν, λες και βρισκόμαστε σε μονοκομματικό κράτος». Από την πλευρά του και ο γραμματέας Αν. Παπαμιμίκος έθεσε θέμα ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και της κοινής γνώμης.

Παράλληλα με τις βολές προς τον πρωθυπουργό η Ν.Δ. κλιμάκωσε την επίθεση προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για τους χειρισμούς του ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ, με τον τομεάρχη Απ. Βεσυρόπουλο να τον χαρακτηρίζει αδαή ως προς την ευρωπαϊκή φορολογική νομοθεσία και να τον εγκαλεί συνάμα για προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών.

Οξύτατα ήταν και τα σχόλια περί μαγνητοφώνησης των συνομιλιών στο Eurogroup στη Ρίγα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αδ. Γεωργιάδη και τον στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Γ. Μουρούτη. Η οξεία κριτική στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών είναι κεντρική επιλογή της ηγεσίας της Ν.Δ.

Ποιο μέιλ Χαρδούβελη;

Το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους θα είναι πολύ πιο επώδυνη από το πακέτο Χαρδούβελη.

Η εκτίμηση αυτή σχετίζεται και με την προσπάθεια τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών, που -όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου- δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον πρόεδρο της Ν.Δ...
Μπάμπης Αγρολάμπος
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: