13.5.15

Πρόσκληση στον Τσίπρα και προκλήσεις στο Αιγαίο...


Μια ινδική παροιμία είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Ταγίπ Ερντογάν όταν τον συνάντησε στο προεδρικό παλάτι στην Άγκυρα: "Τις πέτρες μπορείς να τις χρησιμοποιείς με τρεις τρόπους: να αρχίσεις να...
λιθοβολείς τον απέναντι, να χτίσεις έναν πέτρινο τοίχο ή να χτίσεις μια γέφυρα".

Ο υπουργός Εξωτερικών του είπε ότι προτιμά να κάνει το τρίτο, προσθέτοντας με νόημα ότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος και ο φιλικότερος γείτονας που έχει η Τουρκία στην περιοχή της.

Σε διπλωματικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αφού το ταξίδι του Ν. Κοτζιά ήταν αναβαθμισμένο. Συνάντησε και τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, τους οποίους βεβαίως είχε συναντήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν είχε επισκεφτεί και εκείνος την Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών. 

Έχει, όμως, τη σημασία του ότι οι συναντήσεις έγιναν εν μέσω της αρκετά πολωμένης προεκλογικής προεδρικής περιόδου, αφού στις 7 Ιουνίου διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Και ενώ όλες οι διμερείς επαφές, έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, τόσο ο Ερντογάν, όσο και Νταβούτογλου έστειλαν πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί την Άγκυρα.

Ωστόσο, η τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο δεν σταμάτησε ούτε και αυτό το διήμερο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών. 

Την πρώτη ήμερα σημειώθηκε εμπλοκή βορειοδυτικά της Λέσβου με δυο τουρκικά μαχητικά τα οποία δεν αναχώρησαν αμέσως από τον εθνικό εναέριο χώρο, μόλις αναχαιτίστηκαν από τα δυο ελληνικά αεροσκάφη. 

Τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού σημειώθηκαν 18 παραβιάσεις και άλλη μια εμπλοκή στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: