14.5.15

Καλύτερα μια μέτρια συμφωνία παρά μια ρήξη...


O Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Παπαδημούλη και τον Κούλογλου, υποστήριξε ότι μία μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από μία ρήξη που δεν έχουμε προετοιμάσει.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει...
προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο σύγκρουσης, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει να πετύχει ακόμη και μια μέτρια συμφωνία, από το να πάει σε ρήξη. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στον Real 97.8.

«Από την άλλη μεριά, μία έστω και μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από μία ρήξη που δεν την έχουμε προετοιμάσει –που δεν έχουμε προετοιμάσει ούτε τον κόσμο φυσικά για αυτήν- και που θα είχε ως συνέπεια πιθανόν, στο τέλος να υποχρεωθεί η χώρα σε ακόμα σκληρότερα μέτρα, από αυτά τα οποία θα μας υπαγόρευαν πριν από την απόπειρα ρήξης» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να πάει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία ως «πακέτο» ή «κομμάτι-κομμάτι», ο κ. Χρυσόγονος απάντησε: «Προφανώς θα ήταν καλύτερο να πάει κομμάτι-κομμάτι διότι το Σύνταγμα έχει μία ξεχασμένη διάταξη που λέει ότι κάθε νομοσχέδιο οφείλει να έχει ένα συγκεκριμένο κύριο αντικείμενο και δεν μπορεί να έχει διατάξεις άσχετες προς το κύριο αντικείμενό του. 
Τώρα, η πρακτική που ακολουθήθηκε στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, ήταν να γίνονται διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή… και στο τέλος να έρχονται όλα σε ένα νομοσχέδιο ‘πακέτο’ το οποίο δεν είχε κανέναν κύριο αντικείμενο, είχε 5-10 κύρια αντικείμενα ταυτόχρονα, κατά παράβαση βεβαίως του Συντάγματος, και το οποίο ερχόταν υπό μορφή κατεπείγοντος και έτσι δεν προλάβαινε –όχι να συζητηθεί - αλλά ούτε καν να διαβαστεί».

Για να καταλήξει: «Πρέπει, λοιπόν, να οδηγηθούμε σε λύσεις, διότι αλλιώς κινδυνεύουμε με στάση πληρωμών και μάλιστα, χωρίς να έχουμε προετοιμάσει ρήξη. Τις ρήξεις όταν είσαι η πιο αδύναμη πλευρά, για να μπορείς να έχεις μια στοιχειώδη πιθανότητα επιτυχίας, πρέπει να την προετοιμάσεις επιμελώς και προς τα μέσα και προς τα έξω βρίσκοντας συμμάχους.

Αυτήν την στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια εικόνα και βεβαίως ούτε προς τα μέσα έχει υπάρξει εξαγγελία ρήξης ή εντολής για ρήξη. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να ισχύσει, παρά μόνο εάν υπήρχε αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή, μέσω δημοψηφίσματος. 

Το δημοψήφισμα δεν βλέπω να υπάρχει ο χρόνος να διεξαχθεί, εφόσον έχουμε φτάσει σήμερα τις 14 Μαΐου και ξέρουμε ότι από αρχές Ιουνίου τα πράγματα θα είναι όχι οριακά, θα έχουν ξεπεράσει τα όρια» τόνισε ο κ.Χρυσόγονος.

thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: