22.5.15

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου τη Ρίγα...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου τη ΡίγαΗ "Ανατολική Εταιρική Σχέση" παραμένει σταθερή, παρά τις διαφορές...
Ολοκλήρωσαν σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι πρώην σοβιετικών δημοκρατιών τις εργασίες της Συνόδου τους στη Ρίγα της Λετονίας, εκδίδοντας μια κοινή ανακοίνωση όπου τονίζουν ότι...
διατηρούν την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» τους παρά τις διαφορές απόψεων σε κρίσιμα ζητήματα.

Σημειώνοντας πώς η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, πριν από 18 μήνες στο Βίλνιους, πυροδότησε μια αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία, το κείμενο περιλαμβάνει μια περίπλοκη αναφορά στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα πέρσι. Η αναφορά αυτή ικανοποίησε τόσο την Ουκρανία όσο και την Αρμενία και τη Λευκορωσία, χώρα η οποία είχε στηρίξει τη Ρωσία σε μια ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα αυτό.

Η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου καθυστέρησε για μία ώρα, ώστε ο προεδρεύων Ντόναλντ Τουσκ, ο πολωνός πρόεδρος της Ε.Ε., να τηλεφωνήσει στο μεταξύ στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε., το τηλεφώνημα αυτό έγινε ώστε να καθησυχάσει ο Τουσκ τον Αλίεφ για μια αναφορά που γινόταν στην τελική διακήρυξη σχετικά με τη διαμάχη του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τουσκ υποβάθμισε το θέμα λέγοντας ότι το τηλεφώνημα αφορούσε περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες ακολουθούν μια προσέγγιση που «διαφοροποιείται» από εκείνη τον έξι πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Επέμεινε επίσης ότι δεν υπάρχει ρήξη με τη μουσουλμανική χώρα της Κασπίας: «Το Αζερμπαϊτζάν θέλει να εντείνει τη συνεργασία του με την Ε.Ε.», είπε χαρακτηριστικά.

Από τις έξι ανατολικές χώρες, οι τρεις (Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία) πιέζουν έντονα για σύναψη στενότερων δεσμών με την Ε.Ε. Το Αζερμπαϊτζάν, που κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τη διακυβέρνηση του Αλίεφ, τηρεί ουδέτερη στάση ενώ η Αρμενία και η Λευκορωσία κλίνουν περισσότερο προς την πλευρά της Ρωσίας...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: