9.5.15

Βρετανία: Η επόμενη ημέρα και η νέα κυβέρνηση...


Σοβαρούς κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας προκάλεσε η σαρωτική νίκη των Συντηρητικών του Ντέβιντ Κάμερον, που συγκέντρωσαν 331 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. 

Οι...
ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέβαλαν τις παραιτήσεις από τις ηγεσίες των κομμάτων τους με φόντο τις έντονες αντιδράσεις για τις αρνητικές επιδόσεις. Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι «είναι καιρός για κάποιον άλλο να πάει μπροστά την ηγεσία αυτού του κόμματος». 

Παραίτηση υπέβαλε και ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ και κυβερνητικός εταίρος του Ντέβιντ Κάμερον στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού. Το ίδιο έπραξε και ο ηγέτης του ευρωσκεπτιστικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει στην ψηφοφορία για την νέα ηγεσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η εντυπωσιακή νίκη του Εθνικού Κόμματος που κέρδισε τις 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο κοινοβούλιο, από τις μόλις 6 που είχε κερδίσει πριν από πέντε χρόνια, εξαφανίζοντας το Εργατικό Κόμμα σε ένα από τα ιστορικά προπύργιά του.

«Βλέπουμε ένα εκλογικό τσουνάμι γιγάντιας κλίμακας», δήλωσε ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πρώην ηγέτης του κόμματος που εξελέγη τώρα για να το εκπροσωπήσει στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία. Η Αγγλία αριθμεί το 85% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως Σκωτσέζοι πολιτικοί που εκλέγονταν στο κοινοβούλιο του Λονδίνου κατείχαν παραδοσιακά σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Κάτι τέτοιο θα είναι τώρα αδύνατο, καθώς το SNP κέρδισε σχεδόν όλες τις έδρες της Σκωτίας.

Σ' ένα πλήγμα για το Εργατικό Κόμμα, ο Ντάγκλας Αλεξάντερ, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος και εκπρόσωπός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχασε την έδρα του από μια 20χρονη Σκωτσέζα εθνικίστρια φοιτήτρια, η οποία είναι το νεώτερο μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων από το 1667.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούνται οι συζητήσεις για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι διατήρησε στην θέση του υπουργού Οικονομικών τον Τζορτζ Όζμπορν. 

Ο Όζμπορν παρέμεινε στον θώκο του υπουργού Οικονομικών καθ’ όλη διάρκεια της 5ετούς θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης του Κάμερον.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον όρισε τον Όζμπορν επιπλέον δεύτερο στην ιεραρχία της κυβέρνησης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κράτησε στην θέση της υπουργού Εσωτερικών την Τερέζα Μέι, αλλά και τον Φίλιπ Χάμοντ στην θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Χάμοντ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να παίξει ρόλο- κλειδί στα σχέδια του Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της στην Ένωση γύρω στα τέλη του 2017. Επιπλέον, ο Μάικλ Φάλον παραμένει στην θέση του υπουργού Άμυνας.

Τι σημαίνει η νίκη Κάμερον για την επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με το CNN, η παραμονή Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στρι σημαίνει:

• Σταθερές αγορές - προς το παρόν. Στις αγορές αρέσει η πολιτική σταθερότητα. Και αυτό έγινε φανερό από χθες. Η βρετανική λίρα ανέβαινε έναντι όλων των νομισμάτων και ο βασικός δείκτης του βρετανικού χρηματιστηρίου παρουσίαζε άνοδο 2%. «Απετράπη ο κίνδυνος μιας στροφής προς την Αριστερά, με μια Εργατική κυβέρνηση που θα στηριζόταν στο Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας», σχολίασε ο οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίντινγκ. «Υπάρχει μόνο ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και αυτός είναι το δημοψήφισμα», συμπλήρωσε ο Τιμ Μπέσλεϊ, καθηγητής οικονομικών στο LSE.

• Πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ. Το Brexit θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο για την Ευρώπη από ένα Grexit, επισημαίνει ο αναλυτής του CNN Μπεν Μπράμφιλντ. Το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός να είναι ένας μετριοπαθής συντηρητικός, όπως πολλοί Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, αλλά έχει τη δική του εκδοχή του Tea Party. «Είμαι βέβαιος ότι ο Κάμερον θα ήθελε να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά οι αντάρτες θα κρατούν τα πόδια του κοντά στη φωτιά», τονίζει ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής Ρόμπερτ Χέιζλε.

• Φόβοι διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλοί Σκωτσέζοι θέλουν την ανεξαρτησία τους, όπως φάνηκε τόσο στο δημοψήφισμα που έγινε πριν από οκτώ μήνες όσο και στην ανάδειξη του Εθνικού Κόμματος σε τρίτο σε έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Το σκοτσέζικο λιοντάρι βρυχήθηκε σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο πρώην ηγέτης του SNP Αλεξ Σάλμοντ. Σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ΕΕ, οδηγώντας τη Σκοτία να εγκαταλείψει τη Βρετανία και να ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε ένα Διασπασμένο Βασίλειο σε μια ΕΕ που θα έχει τον ίδιο αριθμό μελών», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. «Η αντικατάσταση όμως του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Σκοτία θα σήμαινε μικρότερη ενοποίηση».

• Μεγαλύτερη καταστολή εναντίον των μεταναστών. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει καταστήσει σαφές ότι οι μετανάστες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα και ο αριθμός τους πρέπει να περιοριστεί. Οι Συντηρητικοί έχουν μετακινηθεί ακόμη πιο δεξιά εξαιτίας του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, που τάσσεται εναντίον των μεταναστών και εναντίον του ισλάμ. Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ μπορεί να μην είναι ισχυρό στη νέα εθνοσυνέλευση, η φωνή του όμως θα εξακολουθήσει να ανησυχεί τους Τόρις.

• Μικρότερη διεθνής επιρροή. Κάποτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στη Βρετανία έναν ισχυρό σύμμαχο. Τελευταία, όμως, η Βρετανία έχει οπισθοχωρήσει και βρίσκεται πλέον στη σκιά της Γερμανίας, τόσο στην αντιμετώπιση της Ελλάδας όσο και στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Αυτό δεν θα αλλάξει. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κάμερον και οι αντίπαλοί του μίλησαν πολύ για την εγχώρια πολιτική. Όσο για την εξωτερική πολιτική, απουσίαζε επιδεικτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: