10.5.15

Δίλημμα αλά... Άμλετ στη ΝΔ...

Δίλημμα αλά... Άμλετ στη ΝΔ: «Ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;«Ναι» ή «όχι» στη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;...
«Αμλετικές» διαστάσεις, του τύπου… «να ζει κανείς, ή να μη ζει;», προσλαμβάνουν τα διλήμματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει της διαφαινόμενης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Ο προβληματισμός που...
από καιρό αναπτύσσεται στις τάξεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση την οποία πρέπει να τηρήσουν όταν η συμφωνία οδηγηθεί για έγκριση στο Κοινοβούλιο εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας και των υψηλών τόνων που χρησιμοποίησαν η «επίσημη» Συγγρού και προσωπικά ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να σχολιάσουν τα όσα φημολογούνται περί των σκληρών μέτρων που θα περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ο διχασμός που επικρατεί στο στελεχιακό δυναμικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει σχεδόν απόλυτος με τις δύο πλευρές να δίνουν… υπαρξιακού χαρακτήρα προεκτάσεις στο «ναι» ή στο «όχι». 

«Αν υπερψηφίσουμε τη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μοιραστούμε βάρη που δεν μας ανήκουν και θα είναι σα να τους δίνουμε συγχωροχάρτι για τις πρωτοφανείς παλινωδίες και την ιστορικά πιο κραυγαλέα αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει», υποστηρίζει η μια πλευρά. «Αν καταψηφίσουμε θα είναι σα να κάνουμε κι εμείς τη δική μας “κωλοτούμπα”, που μπορεί να μας πάει ακόμη παρακάτω στις επόμενες δημοσκοπήσεις», απαντά η άλλη πλευρά.    

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι προσεγγίσεις μιας πλειάδας βουλευτών καθορίζεται και από τη θέση που λαμβάνουν έναντι της ηγεσίας και της αμφισβήτησης που εγείρεται από ορισμένα προβεβλημένα στελέχη, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι από την επομένη των εκλογών ζητούν επιμόνως να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο και να ανοίξει ζήτημα διαδοχής. 

Η πλειονότητα όσων κατατάσσονται στην εσωκομματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν έχει λόγους να επανέλθει στο αντιμνημονιακό παρελθόν της περιόδου 2009-2011, ούτε να καταληφθεί από αισθήματα περί “δικαίωσης”». Από την άλλη, δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που επιμένουν ότι το κόμμα τους απαιτείται να τηρήσει σκληρή στάση και να μη διευκολύνει την κυβέρνηση, με προαναγγελία θετικής ψήφου στο κείμενο της όποιας συμφωνίας. 

«Αν εμείς, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σπεύσουμε να δεσμευτούμε ότι θα πούμε “ναι”, θα διευκολύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ταυτόχρονα και συμπολίτευση και αντιπολίτευση», είναι η άποψη που επικρατεί μεταξύ των περισσοτέρων στελεχών που στηρίζουν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος. Αν συμβεί αυτό, όπως υποστηρίζουν, «θα δώσουμε το περιθώριο στους βουλευτές του Παναγιώτη Λαφαζάνη να καταψηφίσουν τη συμφωνία και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει “και την πίτα ολόκληρη και τον σκληρό χορτάτο”». 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: