3.5.15

Τρέμουν το φετινό καλοκαίρι για τις πυρκαγιές στην Ηλεία...

Τρέμουν το φετινό καλοκαίρι για τις πυρκαγιές στην Ηλεία«Γυμνές» οι υπηρεσίες προετοιμασίας και εξοπλισμού της Πυροσβεστικής...
Τον φόβο πως η Ηλεία θα απειληθεί με παρόμοια γεγονότα δασικών πυρκαγιών όπως το 2007, εκφράζουν σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους πολλοί...
φορείς του νομού. Τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων, όσο και σε άλλες επαφές, δήμαρχοι και άλλοι αυτοδιοικητικοί αλλά και στελέχη από το χώρο της πυροσβεστικής εκφράζουν την ανησυχία τους πως έρχεται ένα πολύ θερμό καλοκαίρι που σε συνδυασμό με την μεγάλη ανάπτυξη της βλάστησης, αλλά και τα πολλά περιστατικά αβλεψίας πολιτών που προκαλούν πυρκαγιές, αποτελούν μερικούς βασικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι σκέψεις για την φύλαξη μεγάλων δασικών εκτάσεων ακόμα και με περιπολίες υπάρχει από κάποιους και αναζητούνται τρόποι ώστε να υπάρξουν προληπτικά μέτρα για να μην ζήσει η Ηλεία ξανά τον εφιάλτη, όπως αναφέρει το ilialive.gr.

Από την άλλη η δεινή οικονομική θέση της χώρας, έχει αφήσει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής «γυμνές» σε θέματα προετοιμασίας και εξοπλισμού. Και αν άλλες χρονιές μέσα στην περίοδο της κρίσης, βοήθησαν οι ιδιώτες, φέτος τα πράγματα ακόμα και για αυτού του είδους την προσφορά είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Ανησυχητικά τα δεδομένα

Σύμφωνα με την έκθεση και την καταγραφή του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α. και Νομικού «η νέα αντιπυρική περίοδος και ήδη κατά τις τελευταίες μέρες του Απρίλη εκδηλώθηκαν ιδιαίτερα ανησυχητικές πυρκαγιές και μάλιστα από αμελή συμπεριφορά. Τα πρώτα στοιχεία των αγροτοδασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην επικράτεια είναι μάλλον ανησυχητικά και πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές. Συγκεκριμένα και για το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου 2015, εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά (1.621) πυρκαγιές, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2014 είχαν εκδηλωθεί (1.043) πυρκαγιές δηλαδή παρατηρείται για φέτος μια αύξηση (578) πυρκαγιών, ήτοι ποσοστό αύξησης 55,4% των πυρκαγιών για το εν λόγω διάστημα, και αύξηση (32) πυρκαγιών ήτοι ποσοστό 2%, σε σχέση με το 2013. Ειδικότερα για τον μήνα Απρίλη τρέχοντος έτους η αύξηση ήταν 412 πυρκαγιές, δηλαδή αύξηση μόνον για τον Απρίλη σε ποσοστό 176%, σε σχέση με τον εν λόγω μήνα το 2014.
Αναλυτικότερα η εικόνα, ανά μήνα, των πυρκαγιών για φέτος, οι οποίες εκδηλώθηκαν στην επικράτεια εμφανίζεται, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΣ, ως εξής: 
α) Ιανουάριος του έτους 2015 (421) πυρκαγιές - έτος 2014 (124) πυρκαγιές, 
β) Φεβρουάριος του έτους 2015 (331) πυρκαγιές - έτος 2014 (193) πυρκαγιές, 
γ) Μάρτιος του έτους 2015 (223) πυρκαγιές - έτος 2014 (492) πυρκαγιές και 
δ) Απρίλιος του έτους 2015 (646) πυρκαγιές - έτος 2014 (234) πυρκαγιές.
Η προαναφερόμενη αύξηση των πυρκαγιών για το τρέχον έτος βέβαια μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός, ότι το 2014 εκδηλώθηκε μικρός αριθμός πυρκαγιών επειδή υπήρξαν ευνοϊκές για το σκοπό αυτό καιρικές συνθήκες».

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε στην Ηλεία, με πολλά προβλήματα και κυριότερο για την πρωτεύουσα του νομού, τα σκουπίδια, τα οποία τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και για την πυροσβεστική, καθώς είναι η εύφλεκτη ύλη που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους μπελάδες. Μέσα στην πόλη του Πύργου, πέριξ αυτής, αλλά και σε δεκάδες χωριά, τα σκουπίδια αποτελούν ωρολογιακές βόμβες που μπορεί να σκάσουν ανά πάσα στιγμή και οι καλοκαιρινές συνθήκες ευνοούν τέτοια γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: