12.5.15

Μάχη με τον χρόνο και τον Ντράγκι...

Τη δύσβατη πολιτική δίοδο που θα την κρατήσει στον δρόμο του "έντιμου" και όχι του "επώδυνου" συμβιβασμού αναζητά επειγόντως πλέον η κυβέρνηση, με πρώτο άμεσο στόχο την...
χρηματοδοτική ανάσα για τη χώρα.


Μετά τη χθεσινή, χαμηλότονη «δήλωση προόδου» του Eurogroup η σκυτάλη περνά τώρα στην ΕΚΤ και τις αποφάσεις που θα πάρει σήμερα για τον ELA και την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών – ο πήχης, όμως, δεν μπαίνει ψηλά όπως κατέστησε σαφές και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λέγοντας με νόημα πως η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «δεν μπορεί να αποτελέσει σήμα προς την ανεξάρτητη ΕΚΤ».

Στην πράξη, η δήλωση του Eurogroup με την οποία διαπιστώνεται μεν «πρόοδος» αλλά τονίζεται και η ανάγκη «για περισσότερη προσπάθεια» έρχεται απλώς να παρατείνει το «μαρτύριο της σταγόνας». Είναι όμως ένα μαρτύριο που πια έχει πεπερασμένο ορίζοντα, όπως έδειξε καθαρά χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας ότι υπάρχει ρευστότητα για «κάποιες εβδομάδες».

Τα πιεστικά χρονικά περιθώρια τόνιζαν με νόημα μετά την συνεδρίαση των Βρυξελλών και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνοντας ότι «στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία  στην Ευρώπη».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως πια έχουν μείνει λίγα θέματα ανοιχτά στη διαπραγμάτευση, αλλά «χρειάζεται αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεταν ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή».

Η ισορροπία αυτή ανάμεσα στην αναγκαιότητα της συμφωνία και τη λαϊκή εντολή θα είναι και ο βασικός άξονας της αποτίμησης που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στη νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πρόκειται όμως για μια ισορροπία δύσκολη όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικές πηγές.

Αυτή η δύσκολη ισορροπία είναι που κρατά πάντοτε ανοιχτό και το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος παρά τους κινδύνους που εμπερικλείει, ενώ η αναφορά σε «ιδεοληψίες» και «δογματισμούς» αποτυπώνει και την βαθιά διαφορά πολιτικής αντίληψης που χωρίζει τις δύο πλευρές παρά την προσέγγιση των τελευταίων ημερών στο θέμα του ΦΠΑ και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως επιβεβαίωσε, άλλωστε, χθες και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τα δύο ζητήματα στα οποία παραμένει μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά – ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση παραμένει κατηγορηματική ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Υπό το κλίμα αυτό και με ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου, μόνον πολιτικές κινήσεις και πρωτοβουλίες μπορούν να οδηγήσουν στην υπέρβαση – κινήσεις, πάντως, που παραμένει αμφίβολο εάν είναι έτοιμες να κάνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Εάν, ωστόσο, η υπέρβαση έρθει η κυβέρνηση θα έβλεπε θετικά ένα έκακτο Eurogroup στις 25 Μαίου για να κλείσει γρήγορα η τελική συμφωνία, πριν από την προγραμματισμένη επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 18 Ιουνίου...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: