17.5.15

Κύμα αντιδράσεων για την θανατική ποινή στον Μόρσι...


Σε θάνατο καταδίκασε δικαστήριο της Αιγύπτου τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, μαζί με 105 ακόμη μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Ο Μόρσι αντιμετώπιζε...

κατηγορίες για μια μαζική απόδραση από τις φυλακές το 2011, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ενώ το ΑΠΕ συμπληρώνει πως οι κατηγορίες αφορούσαν «τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης το 2011, συνωμοσία και αποδράσεις από φυλακές της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ηγέτης του κράτους της βόρειας Αφρικής εκτίει ήδη ποινή 20 ετών, μετά την καταδίκη του στις 21 Απριλίου για κατηγορίες σχετικά με εμπλοκή του στην δολοφονία διαδηλωτών τον Δεκέμβριο του 2012.

Κύμα αντιδράσεων για την απόφαση   
Την βαθιά ανησυχία της για την καταδίκη σε θάνατο του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος είχε ανατραπεί από τον αιγυπτιακό στρατό τον Ιούλιο του 2013, εξέφρασε σήμερα η Ουάσιγκτον.

«Μας προκαλεί βαθιά ανησυχία ακόμη μια ομαδική καταδίκη σε θάνατο που εκδόθηκε από ένα αιγυπτιακό δικαστήριο, σε βάρος περισσότερων από 100 κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Μόρσι», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Πάντα εκφραζόμαστε εναντίον των ομαδικών δικών και των καταδικαστικών αποφάσεων, οι οποίες διεξάγονται κατά τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αιγύπτου και την κυριαρχία του νόμου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η χθεσινή καταδίκη του Μόρσι και άλλων τουλάχιστον 100 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θάνατο προκάλεσε μεταξύ άλλων την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η τελική απόφαση σχετικά με την τύχη του Μόρσι αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουνίου.

***

Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση δικαστηρίου της Αιγύπτου να καταδικάσει τον Μοχάμεντ Μόρσι και άλλα 105 μέλη των Αδερφών Μουσουλμάνων σε θάνατο ήρθαν από την Τουρκία, και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος καταδικάσε την απόφαση κάνοντας λόγο για Αρχαία Αίγυπτο. Διαβάστε περισσότερα εδώ

***

Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «παρωδία» τη δίκη ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στρέφει τα βέλη του εκτός από την απόφαση και στην «υποκριτική Δύση» με φόντο την απόφαση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: