9.5.15

Η αξιοπιστία των γκάλοπ...

Γιατί πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τις εταιρείες, τα επιτελεία των κομμάτων, τα μέσα ενημέρωσης που τις παραγγέλλουν και τις φιλοξενούν και φυσικά τους πολίτες. Το φαινόμενο δεν είναι...
ελληνικό. Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι στην Ελλάδα, αν και είχαμε κρούσματα αστοχιών, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Είδατε τι έγινε με τις εκλογές  στην Βρετανία; Όλες οι έρευνες προέβλεπαν μάχη στήθος με στήθος και  αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Με βάση αυτά τα στοιχεία οι πολιτικοί αναλυτές έκαναν τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον της χώρας και αρκετοί θεωρούσαν πολύ πιθανή τη νέα προσφυγή στις κάλπες. Παταγώδης αποτυχία των εταιρειών, εκκωφαντική διάψευση των σχολιαστών που στήριζαν τις αναφορές τους στα γκάλοπ. Ανάλογο πατατράκ είχαμε πρόσφατα και στο Ισραήλ. Ο Νετανιάχου κέρδισε τις εκλογές κόντρα στα προγνωστικά και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Στη Γαλλία η πρωτιά της Λεπέν στα γκάλοπ δεν επιβεβαιώθηκε στις κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές. Στην Ισπανία το Podemos πηγαινοέρχεται μεταξύ πρώτης και τρίτης θέσης.

Μικρότερης έκτασης αποτυχία και στην Ελλάδα. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητούνταν από καμία γνωστή εταιρεία, εκτός από μερικές αμφιβόλου επαγγελματικότητας και ελεγχόμενης σοβαρότητας νεόκοπες, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εταιρείες που εμφανίστηκαν από το πουθενά την τελευταία περίοδο, ωστόσο, καμία δεν έπεσε κοντά στο αποτέλεσμα. Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη του …αναμενομένου.

Ασφαλώς το κακό  στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μικρότερο. Όχι όμως άνευ πολιτικής σημασίας. Αν όλες οι έρευνες αποκλείουν με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, δικαιούμαι να υποστηρίξω ότι αυτή η «βεβαιότητα» επηρέασε καθοριστικά τους αναποφάσιστους, το μέγεθος των οποίων παραμένει υπολογίσιμο μέχρι και τη μέρα της ψηφοφορίας και ευνόησε αντικειμενικά τη λογική της χαλαρής ψήφου, υπονομεύοντας έτσι το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χωρίς συνεταίρους. Το συμπέρασμα είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πολιτικό παιχνίδι πρέπει να δίνουμε σχετική αξία στις μετρήσεις και ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου. Είναι χρήσιμες, δεν είναι όμως «ιερό ευαγγέλιο». Και βεβαίως η πολιτεία οφείλει με τη διαμόρφωση ενός σωστού θεσμικού πλαισίου να εξουδετερώσει τις προσπάθειες διαφόρων κύκλων (πολιτικών, οικονομικών, μιντιακών) να χειραγωγήσουν τους πολίτες.

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: