5.5.15

Κανένα περιθώριο για περικοπές...

Τη φωτιά που έχει ανάψει με τα αναληθή στοιχεία που έστελναν οι μνημονιακές κυβερνήσεις στους δανειστές, με στόχο να αποδώσουν τις ευθύνες για όλα τα δεινά της ελληνικής οικονομίας στο ασφαλιστικό σύστημα (και να κρύψουν τους...
πραγματικούς ενόχους που εδώ και πολλά χρόνια βυσσοδομούν στη βιωσιμότητα του ελληνικού κράτους) επιχειρεί να σβήσει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Με επιστολή του η οποία απεστάλη στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, με αφορμή σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας, δίνει τα πραγματικά στοιχεία που εν πολλοίς συμπυκνώνονται στο γεγονός ότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί στην εποχή των μνημονίων ακόμη και έως 48%, με το 44% των συνταξιούχων κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Στρατούλης αποσαφηνίζοντας τα μεγέθη του ασφαλιστικού ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο στο συνταξιοδοτικό που σκόπιμα είχε αφεθεί να υπάρχει από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την αμέριστη συμπαράσταση από δεκανίκια όπως ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ που πλέον έχουν σβηστεί από τον πολιτικό χάρτη.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος ΗΛΙΟΣ ο αν. υπουργός αποκαθηλώνει την άποψη ότι για όλα φταίνε οι Ελληνες συνταξιούχοι.

Αυτό μάλιστα που εμφαίνεται από την παράθεση αδιάσειστων στοιχείων είναι σε ποιο επίπεδο εξαθλίωσης έχουν οδηγήσει τους συνταξιούχους οι μνημονιακές μειώσεις.

Βέβαια αν σ’ αυτό προστεθεί το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι στηρίζουν και τα άνεργα παιδιά τους (εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα σε ποσοστό πάνω από 90% έχουν μείνει στην ανεργία περισσότερο από 12 μήνες, με αποτέλεσμα να μην έχουν κανένα εισόδημα πέρα από τη σύνταξη του παππού και της γιαγιάς).

Τα μεγέθη του ασφαλιστικού, όπως συμπεριλαμβάνονται στην επιστολή Στρατούλη, έχουν ως εξής:

Στα 665 ευρώ η μέση σύνταξη

• Η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 664,69 ευρώ.

• Η μέση επικουρική σύνταξη φτάνει έως και τα 168,40 ευρώ.

• Τον Απρίλιο 2015 πληρώθηκαν συνολικά 4.547.355 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.905.381 ήταν κύριες με συνολικό ποσό που καταβλήθηκε για αυτές 1,9 δισ. ευρώ και 1.641.974 επικουρικές, με αντίστοιχο καταβληθέν ποσό που ανέρχεται σε 276,5 εκατ. ευρώ

• Το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από 2.654.784) παίρνουν μηνιαία συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ.

• Από το σύνολο των 2.637.090 συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), περίπου το 1.511.000 (περίπου το 60%) λαμβάνει, αφαιρουμένων των κρατήσεων, αποδοχές από συντάξεις μέχρι 700 ευρώ τον μήνα.

• Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 540 ευρώ.

• Το 89,4% των συνταξιούχων γήρατος είναι άνω των 61 ετών (1.806.989 συνταξιούχοι από τους 2.021.315)

«Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση», όπως αναγράφει ρητώς ο Ελληνας υπουργός επιδιώκοντας να ενημερώσει τους παραπλανημένους Γερμανούς βουλευτές, «δεν συζητά με τους θεσμούς νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές, καθώς οι συντάξεις έχουν υποστεί κατεδάφιση, λόγω των πεπραγμένων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων», αναγράφει ρητά ο κ. Στρατούλης...
Τζώρτζης Ρούσσος
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: