2.5.15

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και το μπαράζ δημοσιευμάτων...


Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών «είδε» ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες, ένα μόλις 24ωρο μετά τις δηλώσεις του, με τις οποίες δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή ενός Grexit.

«Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και...
αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει», είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ωστόσο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς να πει εάν οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε ένα σημείο καμπής.

Νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Brussels Group

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο Brussels Group.

Την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα ενέργειας, φορολογίας και πολιτικές για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένες έως και σήμερα 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, αλλά δεν αποκλείεται να παραταθούν και την Κυριακή.

Συνεχίζεται το «μπαράζ» δημοσιευμάτων 

Εξάλλου, όπως εκτιμούν εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα έντυπα και ιστοσελίδες το κλίμα στις συνομιλίες των δύο πλευρών, έχει βελτιωθεί αισθητά. 

Το κύριο άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics είχε τίτλο «Ελλάδα: Η ατμόσφαιρα βελτιώνεται» και υπότιτλο «Η Επιτροπή απελευθερώνει 183 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Σχολιάζει δε ότι οι δανειστές της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, οι συζητήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πηγές της ΕΕ επιβεβαιώνουν πως οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σαφή εντολή και συμμετέχουν στις συνομιλίες καλά προετοιμασμένοι ως προς τα θέματα της συζήτησης.

Τα σενάρια Grexit

Πάντως, σε δημοσίευμά του, το Reuters προειδοποιεί πως παραμένει αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης.

Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, το πρακτορείο, η παρουσία της χώρας εντός του ευρώ είναι υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι αρκετές χώρες της Ευρωζώνης διαθέτουν μεγαλύτερο δημόσιο χρέος από το πραγματικό μέγεθος των οικονομιών τους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τόνωση της ανάκαμψης.

«Στροφή» υπέρ της Ελλάδας κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα, εάν η χώρα χάσει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους οίκους, Standard & Poor's, Fitch και DBRS υπογραμμίζουν ότι η μη καταβολή μίας οφειλής προς τους επίσημους πιστωτές, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αθήνας, αλλά όχι και να τη θέση στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: