10.5.15

Στις κάλπες σήμερα οι Πολωνοί...


Οι Πολωνοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν...
ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος, ο νυν πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, θα περάσει στον δεύτερο γύρο μαζί με έναν συντηρητικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον Αντρέι Ντούντα.

Εάν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Κομορόφσκι επανεκλεγεί με άνεση, αυτό θα ενισχύσει τους συμμάχους του στην κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών αργότερα φέτος, που προβλέπονται αμφίρροπες.

Ο 62χρονος Κομορόφσκι διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία τονίζοντας την εμπειρία του και ότι εγγυάται την εθνική ασφάλεια της Πολωνίας. Το μήνυμα αυτό έχει απήχηση στους ψηφοφόρους, οι οποίοι ανησυχούν μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι Πολωνοί “έχουν ανάγκη ομαλότητα, ειρήνη, ασφάλεια και τάξη”, δήλωσε ο Κομορόφσκι στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στη Βαρσοβία την Παρασκευή. “Ελπίζω ότι αυτή η συναίνεση και η ασφάλεια θα κερδίσουν”, πρόσθεσε.

Στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης, ο πρωθυπουργός διαθέτει τις περισσότερες εξουσίες, αλλά και ο πρόεδρος διαθέτει σημαντικό κύρος, καθώς είναι ο πολιτικός επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, έχει λόγο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τη δυνατότητα να ασκεί βέτο σε νομοσχέδια.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Κομορόφσκι να συγκεντρώνει περίπου το 35-40% των προθέσεων ψήφου. Ο κοντινότερος αντίπαλός του, ο Αντρέι Ντούντα, τον οποίο υποστηρίζει το συντηρητικό κόμμα Δίκαιο και Δικαιοσύνη (PiS) συγκεντρώνει περίπου το 27-29%, καθώς έκλεισε την ψαλίδα της διαφοράς τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο 42χρονος Ντούντα υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της δικής του εκστρατείας ότι θα μειώσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, ενώ έχει προειδοποιήσει πως εάν η Πολωνία υιοθετήσει το ευρώ—κάτι που ο Κομορόφσκι λέει ότι θέλει να γίνει στο μέλλον—οι τιμές των αγαθών θα εκτοξευτούν.

Ο υποψήφιος που βρίσκεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση με ένα 15% των προθέσεων ψήφου (από μόλις 6% στις αρχές Απριλίου) είναι ο Πάβελ Κούκιζ, 51 ετών, πρώην μουσικός της ροκ ο οποίος έχει απήχηση στους Πολωνούς που έχουν απογοητευτεί από τα παραδοσιακά κόμματα.

Οι άλλοι οκτώ υποψήφιοι, ανάμεσά τους πέντε αντιευρωπαίοι λαϊκιστές, δεν ξεπερνούν το 5%.

Οι κάλπες πρόκειται να ανοίξουν στις 07:00 (τοπική ώρα• 08:00 ώρα Ελλάδας) και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 21:00 (24:00). Εάν κανένας υποψήφιος δεν ξεπεράσει το 50%, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος προβλέπεται να διεξαχθεί την 24η Μαΐου. Εάν, όπως φαίνεται, σε αυτόν συμμετέχουν ο Κομορόφσκι και ο Ντούντα, οι ψηφοφόροι οι οποίοι τάσσονται υπέρ του Κούκιζ ενδέχεται να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: