2.5.15

Τα ώριμα και τα ελάσσονα...

Το πολιτικό «κλειδί» που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ αναζητά το αργότερο έως την...
Τετάρτη η κυβέρνηση, μέσα σ' ένα διαπραγματευτικό ναρκοπέδιο προσκηνίου και παρασκηνίου.

Με τη ρευστότητα της χώρας να αγγίζει οριακά επίπεδα, η ελληνική - επταμελής πλέον - αντιπροσωπεία στο Brussels Group έχει σαφείς οδηγίες να επιδιώξει μια «μίνιμουμ» έστω συμφωνία στα «ώριμα και ελάσσονα» θέματα το αργότερο έως την Κυριακή - μια συμφωνία, που θα έδινε και το πολιτικό σύνθημα στην ΕΚΤ για να χαλαρώσει τους όρους χρηματοδότησης προς την Αθήνα. Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως το βράδυ του Σαββάτου και πηγές κοντά στην ελληνική αντιπροσωπεία έλεγαν χθες πως το ιδανικό σενάριο θα ήταν η επίτευξη συμφωνίας και η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup ακόμη την Δευτέρα.

Κοινοτικοί παράγοντες χαρακτήριζαν, από την πλευρά τους, αυτή την εκδοχή «too good to be true» σημειώνοντας τη μεγάλη απόσταση που παραμένει σε βασικά ζητήματα - από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος έως την διακεκαυμένη ζώνη ασφαλιστικού και εργασιακών -, η Αθήνα ωστόσο επιμένει πως υπάρχουν περιθώρια για άμεση σύγκλιση σε συγκεκριμένους τομείς.

«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει», είπε χθες το βράδυ στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά πλέον τη διαπραγμάτευση και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, και όχι μόνον.

Το κλειδί, κατά την ελληνική πλευρά είναι η ΕΚΤ: Από τη στιγμή που το Eurogroup ξεκαθάρισε στη Ρίγα πως δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση από τη δόση των 7,2 δις εάν δεν επέλθει «συμφωνία σε όλα», οι μόνη δίοδος για άμεση χρηματοδότηση είναι μια κατ' αρχήν μερική συμφωνία με παράλληλη αύξηση στο πλαφόν των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό προϋποθέτει το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ - ένα «πράσινο φως» που, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες πρέπει να δοθεί πριν από την 6η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ο Μάριο Ντράγκι έχει διαμηνύσει ότι θα τεθεί πιθανότατα στη συνεδρίαση του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας ζήτημα περαιτέρω κουρέματος των ελληνικών τίτλων. Μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ακόμη πιο ασφυκτικούς περιορισμούς στην χρηματοδότηση των τραπεζών, ένα ενδεχόμενο που η κυβέρνηση θέλει όχι μόνο να αποτρέψει αλλά και να αναστρέψει.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η ΕΚΤ έστειλε μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η αναστροφή, ζήτησε όμως καθαρή πολιτική για να το πράξει. Στο δημοσίευμά της η WSJ αναφέρει ότι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα εάν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα». Ο κ. Κερέ έκανε τη δήλωση αυτή στην διάρκεια συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης το βράδυ της Τετάρτης, όπου όμως ζήτησε πλήρη πολιτική κάλυψη. Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε πως αν η Ελλάδα έρθει κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές για τους όρους που θα συνοδεύουν μια βιώσιμη βοήθεια και υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές για άλλες πηγές χρηματοδότησης, το όριο για τα έντοκα μπορεί να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την WSJ, κάτι τέτοιο σημαίνει πιθανότατα «μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» για μεταρρυθμίσεις και περικοπές και ένα ισχυρό μήνυμα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα μεταφερθούν σύντομα πόροι. Στην συνάντηση της Τετάρτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας φέρεται επίσης να είπε στους υπόλοιπους αξιωματούχους ότι η «κατάσταση όσον αφορά την ρευστότητα είναι δραματική»..


Η αύξηση του ορίου στα έντοκα είχε εφαρμοστεί ξανά υπέρ της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2012 με μια καθαρά πολιτική , τότε, απόφαση της ΕΚΤ. Το προηγούμενο αυτό, δε, έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις κατά του Μάριο Ντράγκι για επιλεκτική χρήση πολιτικών εργαλείων ανάλογα με το... ιδεολογικό χρώμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Εμφανής, άλλωστε, είναι πλέον και δυσπιστία της ίδιας της κυβέρνησης έναντι των θεσμών. Είναι ενδεικτικό πως κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε χθες ότι η Αθήνα δεν θα ανακοινώσει κανένα μέτρο εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση ότι η ΕΚΤ θα ανοίξει, με τον όποιον τρόπο, τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Το μήνυμα είχε προφανή αποδέκτη τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος, όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας, αθέτησε την προφορική δέσμευσή του για ομαλοποίηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ κατά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Για την ιστορία, ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την απάτη με την γνωστή... ειλικρινή δήλωση «παίξατε και χάσατε»…

tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: