20.5.15

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Φρανκφούρτη για τις αποφάσεις της ΕΚΤ...

Μάριο Ντράγκι
Με αγωνία περιμένει η Αθήνα τις ανακοινώσεις από τη Φρανκφούρτη μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ σήμερα.

Είναι γνωστό πως...
στο ΔΣ της ΕΚΤ υπάρχει ο σκληρός πυρήνας των τραπεζιτών που ζητούν να αυξηθεί το ποσοστό του «κουρέματος» στις εγγυήσεις που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση μία κίνηση που περιορίζει τη ρευστότητα στην Ελλάδα θα αποτελούσε ένα κακό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο των διαπραγματεύσεων και θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι εμπλοκές μεταξύ δανειστών – Αθήνας. Και αυτό καθώς θα χαρακτηριζόταν από την Αθήνα ευθέως ως μία επιθετική κίνηση απέναντι της.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ότι ο Μάριο Ντράγκι θα επιχειρήσει σήμερα να ισορροπήσει τις πιέσεις στο ΔΣ της ΕΚΤ. Ήδη πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων ΜΝΙ αναφέρουν ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει και άλλο το «κούρεμα» στις ελληνικές εγγυήσεις ενώ στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο των ελληνικών εγγυήσεων κατά 6 δισ. ευρώ. Ανάλογο δημοσίευμα φιλοξενεί και το Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται ότι οι νέες εγγυήσεις θα αφορούν τραπεζικά ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα τις τελευταίες ώρες ακούγεται και το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου του ELA περίπου κατά 2 δισ. ευρώ. 

Παρά τις ενθαρρυντικές πληροφορίες απ' το γερμανικό πρακτορείο τραπεζικές πηγές δεν απέκλειαν το σενάριο να υποχρεωθεί ο Μάριο Ντράγκι να τηρήσει μία στάση που θα κινείται στο μέσο περίπου των δύο πλευρών προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν οι πιθανότητες:

- Να αυξηθεί το κούρεμα στα ελληνικά ενέχυρα κατά ένα μικρό ποσοστό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης θα μπορούσαν πιθανόν να εξισορροπηθούν σε κάποιο βαθμό με αλλαγή των κριτηρίων επιλεξιμότητας των ελληνικών ενεχύρων. Δηλαδή με μία χαλάρωση των «προδιαγραφών» των ελληνικών ενεχύρων ώστε η ΕΚΤ να δέχεται περισσότερα καλύπτοντας την «τρύπα» που θα δημιουργούσε το «κούρεμα».

- Να μην υπάρξει αύξηση του ELA. Οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται σταθερά αλλά με έναν πιο ήπιο ρυθμό. Ταυτόχρονα, με τις αποφάσεις που είχε λάβει η ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες διατηρούσαν ένα κεφαλαιακό απόθεμα 3 δισ ευρώ. Συνεπώς η μη αύξηση του ELA δεν θα είχε επιπτώσεις υπό φυσιολογικές συνθήκες μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η επιδίωξη του Μάριο Ντράγκι θα ήταν να μην πάρει αποφάσεις κρίσιμες που θα είχαν επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες καθώς όπως ανέφεραν ούτως ή άλλως ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα, όπου είναι απαραίτητο να κλείσει μία συμφωνία, ενώ αύριο είναι και η συνάντηση Κορυφής στη Ρίγα.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προτίθεται να ζητήσει αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: