1.5.15

Οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς στην Πελοπόννησο...


Με χωριστές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και τα Εργατικά Κέντρα σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και...
Κόρινθο, γιορτάστηκε η εργατική πρωτομαγιά στην Πελοπόννησο, με κοινό μήνυμα των εργαζομένων, την αποτίναξη των μνημονιακών πολιτικών και την ανάκτηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην Τρίπολη το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, μαζί με την ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η πρωτομαγιά είναι ημέρα φορτισμένη με μνήμες από τους αγώνες των εργαζόμενων σε όλη τη γη και στην πατρίδα μας για τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Για το δικαίωμα στα βασικά λαϊκά αγαθά, το δικαίωμα για να έχουν μια καλύτερη ζωή».

Προσθέτοντας ότι «σήμερα για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ η Πρωτομαγιά παίρνει μια ιδιαίτερη αξία σαν μέρα και σαν μια υπόσχεση, που πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό, ότι δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στον αγώνα για να ρίξουμε τις μνημονιακές διατάξεις και για να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, όπως δηλαδή, τις εργασιακές συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, την 13η σύνταξη».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπρουμάς, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «για τους εργαζόμενους, για τους άνεργους, για τους συνταξιούχους, για τους νέους η Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα, ημέρα θυσίας, ενότητας, αλληλεγγύης».

Επισήμανε πως «το μήνυμα των εργατών του Σικάγο είναι επίκαιρο, γιατί σήμερα όσο ποτέ επιβάλλεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους ενωμένοι, ταξικά προσανατολισμένοι, οφείλουμε να δώσουμε μάχες να αποτινάξουμε τα μνημόνια, τα οποία μας έχουν καταντήσει κοινωνικά ερείπια. Επιβάλλεται να κατοχυρώσουμε συλλογικές συμβάσεις. Επιβάλλεται να μην έχουμε καμιά εκποίηση στον εθνικό πλούτο και να υπάρχουν κοινωνικά αγαθά γι' όλους και, όλα αυτά για να γίνουν, χρειάζεται μέγιστη ενότητα και αλληλεγγύη».

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της ΜΑΣ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρκαδίας και του Παναρκαδικού Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ στην ομιλία της η Νεκταρία Ανδριανοπούλου, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Αρκαδίας, σημείωσε: «Σήμερα τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Είναι η πρώτη κινητοποίηση που γίνεται με τα νέα δεδομένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κι όπως δείχνουν τα πράγματα γι' άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα σε αυταπάτες και ελπίδες που σύντομα θα αποδειχθούν φρούδες».

Η κα Ανδριανοπούλου πρόσθεσε ότι, απαιτείται συσπείρωση γύρω από τα συνδικάτα και υπογράμμισε: «Παλεύουμε για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ανάκτηση των απωλειών. Ο λαός δεν πρέπει να αρκεστεί σε ψίχουλα, ότι χάσαμε από το 2009 έως σήμερα πρέπει να ανακτηθεί στο ακέραιο, ώστε η εργατική τάξη να μπορέσει να ζήσει με πιο ανθρώπινες συνθήκες».

Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν στη θέση Άη Θανάσης, πίσω από τις φυλακές της Τρίπολης, όπου την πρωτομαγιά του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής σκότωσαν σαράντα Έλληνες πατριώτες. Πρώτα έφτασε η πορεία του Εργατικού Κέντρου, όπου τέλεσαν τρισάγιο και κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των αντιστασιακών και λίγο μετά, στο σημείο έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, όπου κι αυτοί αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, κατέθεσαν στεφάνι και κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο. 

Στην Κόρινθο το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε δυναμική συγκέντρωση νωρίς το πρωί στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της Σωληνουργίας, παρόντων των βουλευτών Μαρίας Θελερίτη και Φάνη Κουρεμπέ του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ομιλία και κατατέθηκε στεφάνι τιμώντας τους αγωνιστές της εργατικής τάξης που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου, στα Περιβολάκια.

Χωριστές συγκεντρώσεις έκαναν και στην Καλαμάτα, το ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της πόλης και το Εργατικό Κέντρο μπροστά από το κτίριο του, και στη συνέχεια χωριστά έκαναν πορεία στο λιμάνι, όπου κατάθεσαν στεφάνια στο μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής στους φονευθέντες λιμενεργάτες της 9ης Μαΐου του 1934.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν ακόμη στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, από το ΠΑΜΕ.

Στο Ναύπλιο, συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Φιλελλήνων. Παράλληλα το ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στον μαντρότοιχο του νεκροταφείου, που ήταν σημείο εκτέλεσης αγωνιστών και κατατέθηκαν στεφάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: