7.5.15

Δημοσκόπηση: Υπέρ δημοψηφίσματος η πλειοψηφία...

Θετική εκτίμηση για τις διαπραγματεύσεις...
Η έρευνα της ProRata για τον 105.5 στο Κόκκινο διεξήχθη το διάστημα 4-6 Μαΐου, σε δείγμα 1.000 ανθρώπων, με τη...
μέθοδο της ποσοτικής έρευνας με τηλεφωνική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Θετικά αποτιμά το 57% των ερωτηθέντων την προσπάθεια της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» των κυβερνητικών προσπαθειών, καθώς οι ενέργειές του τυγχάνουν θετικής αποδοχής από το 66% των ερωτώμενων. Τη λύση του δημοψηφίσματος προκρίνει η πλειοψηφία των ερωτώμενων με ποσοστό 50%, σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, σε αντιδιαστολή με το 21% που επιλέγει την αποδοχή των όρων των δανειστών. 

Η έρευνα της ProRata για τον 105.5 στο Κόκκινο διεξήχθη το διάστημα 4-6 Μαΐου, σε δείγμα 1.000 ανθρώπων, με τη μέθοδο της ποσοτικής έρευνας με τηλεφωνική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Παραμένει η σαφής υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των υπολοίπων στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό 36,5% έναντι της ΝΔ με 14%.

Δείτε όλα τα στοιχεία σε πίνακες 

Open publication

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας

1.Αξιολόγηση διαπραγματεύσεων. Ένα πρώτο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι η μεγάλη αποδοχή των ενεργειών του πρωθυπουργού (το 66% πιστεύει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση), ενώ το 57% των ερωτώμενων αποτιμά θετικά την προσπάθεια της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Το 61% των ερωτώμενων αποδέχεται την "κόκκινη γραμμή" ως προς την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και απορρίπτει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από αυτή. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το 65% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να μετριάσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες, δεδομένων των συνθηκών, ενώ μόλις το 15% πιστεύει ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης βρίσκονται κοντά στις προεκλογικές τις εξαγγελίες. Είναι φανερή ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης με τις "κόκκινες γραμμές" εξακολουθεί να έχει υποστήριξη από την κοινή γνώμη, με τον πρωθυπουργό να είναι ακόμα το "ισχυρό χαρτί" των κυβερνητικών προσπαθειών. Παραταύτα, η γενική κόπωση της κοινής γνώμης από τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης καλεί σε έναν προσωρινό μετριασμό των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που ενισχύει και τα όποια περιθώρια ανοχής προς την κυβέρνηση.

2.Δημοψήφισμα. Στο ερώτημα του τί πρέπει να ακολουθήσει μία πιθανή αδυναμία επίτευξης μίας συμφωνίας με τους εταίρους, η προτίμηση των ψηφοφόρων κινείται προς τη λύση του δημοψηφίσματος (50%). Το 21% επιλέγει την αποδοχή των όρων των δανειστών και το 15% τείνει προς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος γύρω από το ζήτημα της συμφωνίας με τους εταίρους φαίνεται πως έχει ωριμάσει στα μυαλά πολλών πολιτών. 

3.Ρήξεις σε τομείς πολιτικής. Οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να κρίνουν σε ποιους τομείς πολιτικής πρέπει η κυβέρνηση να κάνει ρήξεις και σε ποιους να ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή λογική διαχείρισης. Έτσι ρήξεις πρέπει να γίνουν στην ασφάλεια-εγκληματικότητα (68%), στη φορολογία (67%), στη δημόσια διοίκηση (62%), στην παιδεία (57%) και στο περιβάλλον (54%). Αντίθετα η μετριοπαθής διαχείριση θεωρείται θεμιτή στην εξωτερική πολιτική (62%) και στην άμυνα (55%). Σε γενικές γραμμές υπάρχει μία γενική αναμονή στην κοινή γνώμη για ρηξιακές παρεμβάσεις στους περισσότερους τομείς πολιτικής, στο βαθμό βέβαια που θα λήξει η εκκρεμότητα της συμφωνίας.

4.Αξιολόγηση παρεμβάσεων κυβέρνησης. Ως προς την αξιολόγηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων της κυβέρνησης η μεγαλύτερη συμφωνία καταγράφεται στη δέσμευση των αποθεματικών των δήμων και περιφερειών (47% έναντι 39%), στην αναζήτηση χρηματοδότησης από τρίτες χώρες (71% έναντι 17%) και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ (54% έναντι 30%). Από την άλλη πλευρά, διαφωνία καταγράφεται στην κατάργηση των κέντρων κράτησης μεταναστών (48% έναντι 34%). 

5.Ευρώ. Καταγράφηκαν και κάποιες στάσεις της κοινής γνώμης απέναντι στο ζήτημα του ευρώ. Από ότι φαίνεται υπάρχει μία γενική αμφιθυμία στην κοινή γνώμη τόσο ως προς τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας εκτός ευρώ - το 48% λέει όχι και το 45% λέει ναι - όσο και στο εάν η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί από το ευρώ - το 50% θεωρεί πως όχι και το 44% απαντάει ναι.  

6.Αξιολόγηση αντιπολίτευσης. Ως προς την αξιολόγηση των επιδόσεων της αντιπολίτευσης - όπου ως 0 θεωρείται το "πολύ αρνητικά" και 10 το "πολύ θετικά" - τους χαμηλότερους μέσους όρους καταγράφουν τον ΠΑΣΟΚ (2,3/10) και η Χρυσή Αυγή (2,4/10)• η Νέα Δημοκρατία κινείται στο 3,3/10, το Ποτάμι στο 4,3/10 και το ΚΚΕ στο 4,4/10. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ υπάρχει μία αναμενόμενη θετική αξιολόγηση της αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ - 6/10 - και μία ακόμα πιο θετική της αντιπολίτευσης που ασκεί το Ποτάμι - 6,2/10. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πιο μεγάλος μέσος όρος αφορά στην αντιπολίτευση του ΚΚΕ (4,3%). 

7.Πρόθεση ψήφου. Η πρόθεση ψήφου καταγράφει τη σαφή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των υπολοίπων κομμάτων. Πολύ συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ένα ποσοστό 36,5%, η Νέα Δημοκρατία 14%, το Ποτάμι 5%, το ΚΚΕ 4,5%, η Χρυσή Αυγή 4,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5% και το ΠΑΣΟΚ επίσης 2,5%. Η συγκεκριμένη εικόνα υποδηλώνει δύο πράγματα: πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί τη σταθερή αποδοχή του εκλογικού σώματος, η οποία είναι εντυπωσιακή, αν λάβουμε υπόψιν το μάκρος της διαπραγμάτευσης αλλά και την ένταση της εσωτερικής δημόσιας αντιπαράθεσης. Δεύτερον, η αρνητική αποτίμηση των παρεμβάσεων της αντιπολίτευσης, όπως καταδείχθηκε και πιο πάνω, απεικονίζεται και στην πρόθεση ψήφου. Δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη κάποιος συμπαγής αντιπολιτευτικός πόλος που να έλκει την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: