1.5.15

Σε τεντωμένο σκοινί...

Σε τεντωμένο σκοινί: Βλέπει συμφωνία η κυβέρνηση, παραμένουν όμως οι διαφωνίες  Βλέπει συμφωνία η κυβέρνηση, παραμένουν όμως οι διαφωνίες...
Ένα βήμα πριν το τελικό στάδιο της σύναψης της ενδιάμεσης συμφωνίας φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Αυτό το τελικό στάδιο, όμως, όπως όλα δείχνουν, αναδεικνύει...
τις μεγάλες διαφωνίες των δύο πλευρών, παρά την αισιοδοξία που καταγράφεται από ορισμένους παράγοντες με άμεση γνώση των διαδικασιών. 



Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, όπως, για παράδειγμα, την προκήρυξη δημοψηφίσματος. 

Εχθές στη Βουλή συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, όπου έγινε «εκτενής και ενδελεχής» συζήτηση για όλα τα θέματα, πέρα της ατζέντας που είχε ανακοινωθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει το θέμα ως τις 11 Μαΐου, όπου είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση του Eurogroup. Μέσα στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα έκτακτο Eurogroup όπου θα δώσει το «πράσινο φως» για μια συμφωνία, η οποία θα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, μέσα στο πλαίσιο του μηνύματος των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου.

Ως ένα θετικό σενάριο για την ελληνική πλευρά θα είναι το να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές μέσα στο Σαββατοκύριακο ή, έστω, στις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας. Κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μια ανάσα πριν να πέσουν οι υπογραφές.  

"Είμαι αισιόδοξος, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει" είπε ο κ. Τσίπρας κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 23:30 το βράδυ της ίδιας μέρας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού απαντώντας στο pressing που ασκείται από θεσμικούς παράγοντες εκτός Ελλάδος επέμεινε ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές έχουν πάρει μια θετική πορεία και δεν απέκλειαν ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι ίδιοι άνθρωποι, μάλιστα, μιλούσαν για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των επαφών του τελευταίου διαστήματος.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέλυσε όλες τις εξελίξεις που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό και τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες τόσο τις προηγούμενες ημέρες, όσο και σήμερα. 

Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να σχηματίσουν οι υπουργοί  μια καθαρή εικόνα για τα ζητήματα που είναι ανοιχτά, κάποια από τα οποία εισάγονται στην πορεία της διαπραγμάτευσης από την πλευρά των Θεσμών. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι το οικονομικό επιτελείο κατά τις συζητήσεις με τους δανειστές δεν οπισθοχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο περίγραμμα του πολυνομοσχεδίου με έμμεσο τρόπο, αναλύοντας την κατάσταση ανά θεματικές, σκιαγραφώντας στην ουσία το πολυνομοσχέδιο.

Σε ερώτηση γιατί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο δεν συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό δεν έγινε για δύο λόγους: πρώτον, επειδή θεωρήθηκε ότι δεν εχει νόημα, όταν οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και δεύτερον, επειδή θα ήταν χρήσιμο να επιβεβαιωθεί η βούληση από την άλλη πλευρά για λύση, στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει και εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: