9.5.15

«Πρέπει να επιμείνουμε σε μια καθαρή λύση»...

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης
Αντα Ψαρρά

Με λίγη... πίεση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δέχτηκε να...
παραχωρήσει συνέντευξη στην «Εφ.Συν.», συμπιέζοντας το φορτωμένο πρόγραμμά του αλλά και λόγω της δεδομένης χρονικής στιγμής εν μέσω των διαπραγματεύσεων. Αντικείμενο της συνομιλίας ήταν οι 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης απάντησε στα ερωτήματα αφήνοντας να διαφανεί μια σχετική αισιοδοξία για την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων, μεγαλύτερη αισιοδοξία για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πλήρες μεταρρυθμιστικό σχέδιο, ωστόσο περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα σαν την επαύριο ενός πολέμου.

Δεδομένο ήταν εξ αρχής ότι η συνέντευξη δεν θα έμπαινε σε λεπτομέρειες αλλά μόνο στο γενικό περίγραμμα της διαπραγμάτευσης και του είδους της επιθυμητής συνολικής συμφωνίας.

• Αν σας ζητούσα να περιγράψετε με μία φράση τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης, τι θα λέγατε;

Θα έλεγα ότι είναι ένα τεστ αντοχής και του λαού και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι πριν καν ορκιστεί βρέθηκε σε έναν κλοιό πιέσεων. Ο λαός έχει δείξει πολύ μεγάλη αντοχή κι αυτό επιτρέπει και σε εμάς να υπερασπιζόμαστε πολιτικές που υπηρετούν τις ανάγκες της χώρας και των πολλών.

• Τελικά υπήρχε ή όχι έτοιμο σχέδιο διακυβέρνησης μετά την ανάληψη της εξουσίας, ειδικά στα ζητήματα της οικονομίας;

Απ’ όσο ξέρω από την Ιστορία, δεν μου έρχεται εύκολα στον νου κάποιο παράδειγμα αριστερής δύναμης πιο προετοιμασμένης για τη διακυβέρνηση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η προετοιμασία πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και συγκεκριμένη. Εμείς είχαμε πρόγραμμα. Ομως μόνο όταν είσαι στην κυβέρνηση μπορείς τελικά να το εξειδικεύσεις ανά υπουργείο και αντικείμενο. Γίνομαι κι εγώ όμως περισσότερο αυστηρός απ’ ό,τι πρέπει, μια και όπως θυμόμαστε ο πρωθυπουργός μέσα σε 24 ώρες είχε έτοιμο υπουργικό συμβούλιο που άρχισε αμέσως δουλειά.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στην «Εφημερίδα των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: