5.5.15

Bild: Γερμανοί πολιτικοί εναντίον του Γκάουκ...

Bild: Γερμανοί πολιτικοί εναντίον του Γκάουκ για τις πολεμικές επανορθώσεις...για τις πολεμικές επανορθώσεις...
"Σοβαρά ενοχλημένη η ένωση με τον Γκάουκ" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Γερμανικής εφημερίδας Bild, που αναφέρεται στις...
δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα αλλά και στις αντιδράσεις που προκάλεσε σε βουλευτές και μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Παράξενο» σημειώνει η Bild, «όταν ο Γιοάχιμ Γκάουκ είχε επισκεφθεί πέρυσι την Ελλάδα είχε ακολουθήσει την πολιτική γραμμή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και είχε αποκλείσει με σαφήνεια το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων».

Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαιρέτισε τις δηλώσεις Γκάουκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της, όπως γράφει η Bild για τις «δηλώσεις ιστορικής σημασίας».

«Στη Γερμανία, ωστόσο, ο Πρόεδρος συναντήθηκε σφοδρή αντίσταση» επισημαίνει η εφημερίδα και παραθέτει δηλώσεις χριστιανοδημοκρατών πολιτικών που χαρακτήρισαν την κίνηση «εξαιρετικά επικίνδυνη» υπογραμμίζοντας ότι «όποιος ανοίγει το θέμα των αποζημιώσεων πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει και το ζήτημα των αποζημιώσεων των εκτοπισμένων». Μεταξύ άλλων ο Roderich Kiesewetter κάνει λόγο για «εσφαλμένες προσδοκίες» που δημιουργεί ο Πρόεδρος με τις δηλώσεις του και επισημαίνει ότι με την υπογραφή της συνθήκης «2+4» το θέμα έκλεισε οριστικά.

«Η κίνηση είναι εξαιρετικά επικίνδυνο!" Λέει ο εκτοπισμένους πολιτικός Erika Steinbach (71, CDU). Προειδοποιεί: «Αν ο στόχος σας είναι το βαρέλι της αποζημίωσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι με αυτό το ξεκίνημα της ζήτησης για την αποζημίωση των εκτοπισμένων πτώσεων».

Η Bild δε, ξεκαθαρίζει: «Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα μετά τον Πόλεμο έλαβε 115 εκατομμύρια μάρκα και αργότερα υπέγραψε τη συνθήκη ‘2+4’ με την οποία αποκλείονται η επανορθώσεις και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν έκτοτε. Ωστόσο η Αθήνα εγείρει απαιτήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία ύψους 280 δισεκ. ευρώ»...
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: