12.5.15

Νεπάλ: Περισσότεροι από 50 νεκροί στην νέα ισχυρή δόνηση...

O νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,3 βαθμών, ακολουθούμενος από πολλούς μετασεισμούς σημειώθηκε σήμερα στο Νεπάλ σκοτώνοντας περισσότερους από...
40 ανθρώπους στη χώρα αυτή και άλλους 17 στην Ινδία, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την πολύ ισχυρή δόνηση που έπληξε την περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 8.000 ανθρώπων.

Πανικόβλητοι από τις νέες δονήσεις οι κάτοικοι του Κατμαντού και των μεγάλων πόλεων του Νεπάλ βγήκαν και πάλι στους δρόμους, φοβούμενοι ότι θα καταρρεύσουν όσα κτίρια απέμειναν όρθια μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της 25ης Απριλίου.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση διακρίνονται ιστορικά κτίρια να σείονται στον ρυθμό του Εγκέλαδου. Στις αγροτικές περιοχές σημειώθηκαν και νέες κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 36 ανθρώπων στο Νεπάλ. Άλλοι 17 σκοτώθηκαν στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 76 χιλιομέτρων ανατολικά του Κατμαντού. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Νέο Δελχί όπου πολλά κτίρια γραφείων εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας. Έχουν αναφερθεί επίσης καταρρεύσεις κτιρίων στο Θιβέτ.

Για προληπτικούς λόγους το αεροδρόμιο του Κατμαντού έκλεισε προσωρινά. Το αεροδρόμιο αυτό είναι η βασική πύλη εισόδου για τη διεθνή βοήθεια που φτάνει στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Οργανώσεις αρωγής μεταφέρουν ακόμη νερό, τρόφιμα και παρέχουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια στα θύματα του πρώτου σεισμού, ιδίως στις απομονωμένες αγροτικές περιοχές όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Μισή ώρα μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση, ακολούθησε άλλη μία μεγέθους 6,3 βαθμών.

«Απέναντι σε μια φυσική καταστροφή σαν αυτήν θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και κουράγιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Βαρύ τίμημα πλήρωσαν και πάλι οι περιφέρειες Ντολάκα και Σιντουπάλτσοουκ, οι οποίες είχαν πληγεί και από τον πρώτο σεισμό. «Πολλά σπίτια κατέρρευσαν στην Ντολάκα και ενδέχεται ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή αυτή να αυξηθεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπαμ Ντεβ Γκαουτάμ. Ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε εξάλλου ότι οι πληροφορίες που έχει συλλέξει κάνουν λόγο για πολλά θύματα στη Σαουτάρα, στην περιφέρεια της Σιντουπάλτσοουκ. «Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε δεκάδες ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από δέκα υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση», είπε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Νίκολα Τζόουνς.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» από την πλευρά της ανέφερε ότι δύο μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν στη συνοικία Μπαλάτζου Ναγιαμπαζάρ του Κατμαντού ενώ ρωγμές έχουν εμφανιστεί σε πολλά άλλα.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας αφηγήθηκαν τον τρόμο που έζησαν για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες ημέρες. «Τον αισθανθήκαμε και αμέσως ένα τεράστιο πλήθος άρχισε να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση», αφηγήθηκε η Σουρές Σάρμα, η οποία βρισκόταν σε μια αγορά την ώρα του σεισμού. «Ήταν τρομακτικό και δυσκολεύτηκα να βγω έξω", πρόσθεσε η 63χρονη γυναίκα. "Την τελευταία φορά, στον τεράστιο σεισμό, βγήκα τρέχοντας από το σπίτι μου και σώθηκα την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι όλα ξαναρχίζουν από την αρχή», συνέχισε.

«Σκεφτόμουν να νοικιάσω ένα σπίτι αλλά τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ σήμερα που δεν θέλω να θέσω σε κίνδυνο την οικογένειά μου», εξήγησε από την πλευρά του ο Ντίπαλ Κοϊράλα ο οποίος από τα τέλη Απριλίου ζει με την οικογένειά του σε μια σκηνή, στην περιφέρεια Ραμετσάαπ...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: