10.5.15

Νέα 48ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ...

Σε νέα 48ωρη απεργία για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Παρασκευή προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ σήμερα Κυριακή και...
τη Δευτέρα 10 και 11 Μάη, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ που συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Το ΔΣ καταγγέλλει ότι κάποιοι Διευθυντές της επιχείρησης δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των στιγμών και σχεδιάζουν τη συνέχιση των εργασιών του διυλιστηρίου σα να μην έχει συμβεί το παραμικρό.

Είχε προηγηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στους εργολάβους που απασχολούνται με τη συντήρηση στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο. Έπειτα από την πρόταση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η συνέλευση αποφάσισε την κάθοδο σε απεργία τη Δευτέρα 11/5 με αιτήματα να καλύψουν τα ΕΛΠΕ όλα τα έξοδα, όλων των τραυματιών σχετικά με την περίθαλψη και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους, να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και κατάργηση των εξαντλητικών ωραρίων και να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση της δουλειάς. Τέλος, να εφαρμοστεί σε όλους τους εργαζόμενους η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εκτάκτων της σιδηροβιοτεχνίας, όπως και σε προηγούμενα έργα των διυλιστηρίων.

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αναφέρει ότι «η νέα 48ωρη απεργία κηρύσσεται «σαν απάντηση στο δραματικό δυστύχημα της 08/05/15 στον Ασπρόπυργο, τον σοβαρότατο τραυματισμό των συναδέλφων μας, αλλά και την ανεύθυνη στάση στελεχών της Εταιρείας».

«Καλούμε για μια ακόμα φορά την Εταιρεία να αλλάξει στάση και να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που εδώ και πολύ καιρό θέτει το Σωματείο και που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τόσο δραματικό τρόπο. Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις σε παραγωγή και συντήρηση για να σταματήσουν επιτέλους τα 12ωρα και η συνεχής εντατικοποίηση.

Να εφαρμοστεί αυστηρά το 8ωρο σε όλους τους εργαζόμενους, ανθρώπινη αντιμετώπιση, αξιοπρεπείς μισθοί, εκπαίδευση όλων των εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρείες. Άμεση επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος της γενικής συντήρησης των ΒΕΑ, με αυστηρή τήρηση των διαδικασιών με στόχο την ασφάλεια στην εργασία, λαμβάνοντας υπόψη τους νόμους για ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αλλά και το μέγεθος, την πολυπλοκότητα και την επικινδυνότητα των εργασιών στα διυλιστήρια.

Ζητάμε αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής Διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος στις ΒΕΑ, να γίνει συνάντηση με τη Διοίκηση της Εταιρείας για να δρομολογηθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα και να μην ξαναζήσουμε ποτέ στα ΕΛΠΕ όσα ζήσαμε τις μέρες αυτές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας καταγγέλλει τη διοίκηση των ΕΛΠΕ «για το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στον Ασπρόπυργο». Και επισημαίνει ότι «είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατ' επέκταση και των ίδιων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων».

«Το Συνδικάτο μας έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το μεγάλο κίνδυνο που υπήρχε για ατύχημα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, ο μικρός χρόνος που προσδιορίζουν τα ΕΛΠΕ για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, μαζί με τα εξαντλητικά 12ωρα και τη συνεχή πίεση για να βγει η δουλειά πιο γρήγορα, ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε εδώ. Δεν τους νοιάζει αν θα γυρίσουμε σπίτι μας, στις οικογένειες μας και στα παιδιά μας, παρά μόνο να βγαίνει γρήγορα και φθηνά η δουλειά και να αυξάνουν αυτοί τα κέρδη τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: