16.5.15

Βραζιλία: Κατασχέσεις 327 εκατ. δολαρίων για το σκάνδαλο της Petrobras...

Βραζιλία: Κατασχέσεις 327 εκατ. δολαρίων για το σκάνδαλο της Petrobras
Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές διαταγές πληρωμής και κατάσχεσης πόρων κατασκευαστικών εταιρειών, αξίας 980 εκατομμυρίων ρεάις (327 εκατ. δολαρίων), στο πλαίσιο της έρευνας για το τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς στην...
κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε να κατασχεθούν πόροι αξίας 282 εκατ. ρεάις που ανήκουν σε μια από τις μεγαλύτερες βραζιλιάνικες κατασκευαστικές εταιρείες, την OAS. Στελέχη της εταιρείας αυτής φέρονται να δωροδοκούσαν στελέχη της Πετρομπράς με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων που υπερτιμολογούσαν.

Η OAS είναι η πέμπτη εταιρεία κατά σειρά της οποίας διατάχθηκε από δικαστές η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αυτόν τον μήνα. Οι υπόλοιπες τέσσερις είναι οι Camargo Corrêa, Galvão Engenharia, Sanko Sider και Engevix. Τα ποσά που κατασχέθηκαν ισοδυναμούν με το 1% της αξίας των συμβάσεων που είχαν συνάψει με την Πετρομπράς, συν πρόστιμα.

Εισαγγελείς πιστεύουν ότι πάνω από 20 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας είχαν συστήσει καρτέλ το οποίο, χάρη σε δωροδοκίες ύψους 6,2 δισεκ. ρεάις, εξασφάλιζε συμβάσεις οι οποίες επιβάρυναν την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου με γιγαντιαία εικονικά κόστη. Οι δωροδοκίες των εργολάβων κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς διεφθαρμένων στελεχών της Πετρομπράς και στα ταμεία πολιτικών κομμάτων.

Μέχρι σήμερα, έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 97 προσώπων για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και σύσταση καρτέλ. Διεξάγεται παράλληλα έρευνα σε βάρος περίπου 50 πολιτικών για δωροληψία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Πετρομπράς ανέστειλε όλες τις πληρωμές και έβαλε στη μαύρη λίστα τις κατασκευαστικές εταιρείες που ενέχονται στο κύκλωμα, πολλές από τις οποίες υπέβαλαν εν συνεχεία αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές τους. Οι εργολήπτριες εταιρείες αναγκάστηκαν να παγώσουν δεκάδες έργα και να απολύσουν εργαζόμενους. Το σκάνδαλο επιδείνωσε την κατάσταση της οικονομίας της Βραζιλίας, η οποία σταδιακά έχει περιέλθει σε τέλμα τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: