9.4.15

"Telegraph": Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει...

Telegraph: Ο Αλέξης Τσίπρας ρισκάρει να προκαλέσει νέο σχίσμα στην Ευρώπη...να προκαλέσει νέο σχίσμα στην Ευρώπη...

"Ρισκάρει ο Eλληνας πρωθυπουργός με τη δήλωσή του περί Ψυχρού Πολέμου να προκαλέσει νέο σχίσμα στην Ευρώπη;", διερωτάται η "Telegraph".

Η βρετανική εφημερίδα απαντάει «ναι» και...
τονίζει:

Ο αριστερός ηγέτης χρησιμοποιεί την επίσκεψη στο Κρεμλίνο για να σφυρηλατήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Στην πραγματικότητα, επέκτεινε την περιφρόνησή του προς τους πιστωτές της Ευρωζώνης. Σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη στη Μόσχα, μια ημέρα πριν από την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Τσίπρας αντέκρουσε ότι η χώρα του είναι ''αποικία χρέους'', αλλά ένα ''κυρίαρχο έθνος με ανεξίτηλο το δικαίωμα να ασκεί δική της εξωτερική πολιτική''.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει, επίσης, να ανοίξει ένα νέο σχίσμα εντός της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι ο οικονομικός πόλεμος που ασκείται κατά της Ρωσίας, όχι μόνο δεν θα επιλύσει τα προβλήματα ασφάλειας της Ευρώπης, που σιγοβράζουν, με τον ανατολικό γίγαντα, αλλά θα μπορούσαν να προμηνύουν και έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο».

Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούσαν την Αθήνα να μην υπονομεύσει την ενότητα της ηπείρου, βάζοντας στο τραπέζι των θέμα των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Κρεμλίνο στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανίας. Συνεπεία όλων αυτών είναι το Κρεμλίνο να φλερτάρει με την ιδέα μιας ελληνικής πολιτικής υποστήριξης που θα εμποδίσει τις κυρώσεις και θα απειλήσει μια νέα ρήξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της ΕΕ.

Ο Πούτιν, το ίδιο και ο Λαβρόφ, όπως αναμενόταν, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στην ΕΕ και συνάμα να δείξουν πως επιθυμούν να σταθούν αλληλέγγυοι στην Ελλάδα. Στο βάθος του κάδρου, σημειώνει η Telegraph, υπάρχουν οι όποιες παραχωρήσεις της Ρωσίας προς την Ελλάδα, αλλά και οι ρωσικές επιχειρήσεις που βρίσκουν -πλέον- δρόμο για επενδύσεις στην Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: